Afvallen, stoppen met roken, stoppen met (teveel) drinken, meer gaan bewegen, opgeruimd huis, meer genieten, meer aandacht voor familie en vrienden, minder tobben en wat je meer kunt verzinnen… Weg met wilskracht, leve de gewoonte.

Dit zijn de items die jullie het meest zoeken. Alles hierboven draait om ‘meer’ of ‘minder’. Wat als ik dit invul: belastingaangifte, pensioen, administratie op orde? Of verzorgd en schoon huis inclusief tuin of balkon, vaatwasser vol en weer leeg, wasmachine vol en weer leeg, alles op de goede plek?

Goede mensen hebben goede gewoonten

Eigenlijk had ik als kop hierboven ‘Succesvolle mensen hebben goede gewoonten’. Echter al sinds lang en zeker na de onthulling van de Panama Papers kleeft er voor mij aan succes iets graaierigs. Vooral vrouwen zijn beter in menselijkheid. In een goed mens zijn. En hoe bereik je dat? Met knipoog naar Johan Cruijff: Je bent een goed mens als je goede gewoonten hebt.

Wilskracht versus gewoonte

Als je alles in een etmaal op wilskracht moet doen dan raak je uitgeput. Probeer daarom goede gewoonten aan te nemen. Eet je te snel? Pak een groot bord en een klein bestek. Kook voor 2 dagen en bedenk dat als je nu teveel eet, je een andere dag misgrijpt. Voer iets nieuws stapsgewijs in en maak het tot een gewoonte. Bijvoorbeeld: iedere maandag doe ik mijn financiële administratie, iedere dinsdag ga ik sporten, iedere woensdag bel ik, mail en controleer ik mijn social media, rond af en ruim ze op, iedere donderdag sport ik opnieuw en vrijdag vier ik dat het weekend begint.

gewoonte geeft ruimte voor jezelf

Gewoonten zijn geen sleur!

Over gewoonten hoef je niet na te denken, je voert ze gewoon uit. Je staat op, drinkt een glas water, doet wat rek- en strekoefeningen en start de dag. Je lichaam en geest houden van gewoonten daardoor word je er gelukkig van. Des temeer gewoonten je hebt des temeer ruimte er is voor creatieve, spirituele of gekke invallen. Hoe vaak per dag vaar jij blind op je gewoonten?