Der mentsh trakht un Got lakht, is een Jiddisch spreekwoord. Vertaald vond ik Man plans and God laughs en Der Mensch trachtet und Gott lacht en De mens tracht en God lacht.

Maar dat ‘De mens tracht en God lacht’ gebruiken wij toch helemaal niet in het Nederlands? Ik ken een spreekwoord dat er wel op lijkt: De mens wikt, God beschikt met als betekenis dat mensen plannen maken maar dat het niet aan hen is of dat ook gebeurt. Ligt het aan mij of is deze strekking ietsje anders? Ook dit spreekwoord komt in het Engels en Duits voor: Man proposes, God disposes. Der Mensch denkt und Gott lenkt. 

Een glimlach zal je beloning zijn, je eigen glimlach.

Vrolijke taal

De mensen proberen maar wat en God lacht erom daar word ik nu helemaal vrolijk van. Ik hoorde de uitdrukking voor het eerst van een vriendin tijdens een lange wandeltocht. En dan heb je zoveel tijd om erover na te denken. En ja, ik werd steeds vrolijker. Vrolijke taal geeft vrolijke gedachten, ik zie mensen op aarde allemaal hun kleine dingen doen doen die zij zelf als iets groots ervaren. Wij zijn vaak als hamsters die in een rad rennen. Sommige hamsters rennen harder dan anderen en degenen die het allerhardst rennen willen daarvoor een gouden medaille. Als ze die niet krijgen dan worden ze boos. God slaat zich inmiddels op zijn knieën van het lachen

Hierna is er niks, het moet allemaal nu gebeuren

Vaak hoor je mensen zeggen dat er hierna niets is. Hoe weten die mensen dat zo zeker? Zij kunnen hoogstens denken dat er niets is. O ja, ik vergeet de feiten en dat wat wetenschappelijk bewezen is. Maar ook wetenschappers zijn als hamstertjes, zij kunnen alleen de hypotheses onderzoeken die zij zelf hebben opgesteld, al hun werk valt binnen het kader van hun rad. Zelf schatten zij zich vaak slimmer in dan hun minder hoogopgeleide medemensen. Zij bewegen zich in een reuzenrad maar ook zij blijven rondjes draaien en God heeft inmiddels kramp in zijn kaken van het lachen.

Sociale druk

Veel mensen worden ongelukkig door sociale druk onder de invloed van social media. Maar ook de glossy’s maken onrustig, vaak gericht op dertigers en veertigers, vol verhalen en foto’s van succesvolle vrouwen van hun leeftijd of jonger. Meestal hebben zij een eigen kledingbedrijf of zijn zij model. Het maakt het leven zo onrustig voor diegenen die de informatie tot zich nemen.

Het mooie van ouder worden

Heerlijk vind ik het om terug te kijken want dan weet je dat roem vergankelijk is, alleen muziek en kunst die blijven vaak. Laat je niet gek maken, niet door jongere generaties, niet door mensen die jou vertellen hoe je moet leven maar bedenk dat zij in hetzelfde rad lopen als jij.

De mens wikt, God beschikt. De mens tracht en God lacht. En vind je deze spreekwoorden te religieus maak er dan je eigen beeld van. Misschien zie jij een in het wit geklede oppertovenaar op een wit paard over de wolken rijden, of hoor je in muziek iets dat je optilt of misschien zet je het rad even stil en droom je van een leven buiten het rad. Een glimlach zal je beloning zijn, je eigen glimlach.