Vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar wat als er onder het mom van vrijheid van meningsuiting wordt beledigd, gescholden, getreiterd, bedreigd en gehaat?

Dan gaat het niet meer om meningen maar om emoties die gebaseerd zijn op angst. En daarmee wordt het ongrijpbaar want gevoel en emotie zijn niet te vatten in argumenten, een mening wel.

Een twistziek politicus

Als een bekend en twistziek politicus een mede volksvertegenwoordiger met Hitler vergelijkt dan bedient hij zich niet van een argument maar speelt hij in op de angst van mensen. Wellicht zet hij daarmee mensen op het spoor om haatcampagnes op te zetten want als een politicus zelfs in het parlement weg komt met opruiende taal waarom jij dan niet op sociale media?

Dit is een ondermijning van alles wat we in Nederland hebben opgebouwd.

Antisociale media

De democratie gedijt bij het debat, het op basis van argumenten en tegenargumenten elkaar beïnvloeden om zo tot de beste en door de meeste mensen gedeelde besluiten te komen. Op de antisociale media kan iedereen in het wilde weg zijn emoties kwijt, soms verpakt in haatcampagnes. Dit is een ondermijning van alles wat we in Nederland hebben opgebouwd. Dit zegt de wet daarover:

 • Artikel 137c Sr stelt strafbaar om het zich in het openbaar beledigend uit te laten over een groep wegens hun ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele gerichtheid of handicap;
 • Artikel 137d Sr bevat een verbod tot het in het openbaar aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen leden van groepen vanwege bovengenoemde kenmerken en ook vanwege geslacht;

Keihard verboden dus, die haatzaaierij. Waar is het antwoord van de politiek zijnde zij die de wet moeten uitvoeren? En waarom mogen sommige politici blijkbaar de wet aan hun laars lappen?

Wat hebben 55-plus vrouwen hieraan?

Voel jij ook dat gebrek aan discussie en respect om je heen? Wij kunnen met onze bagage uit een lang leven een positieve invloed uitoefenen. Wij hebben meestal geleerd om in nuances te denken. Niet in zwart/wit maar in grijstinten of zoals Frank Boeijen zingt: ‘in de kleur van je hart’. Aan de slag…

 1. Micha Schneider

  Hoi Nicolette,

  Jouw artikel over de vrijheid van meningsuiting spreekt uit mijn hart. Ook ik vind dat er wél een grens is als het gaat om meningsvrijheid, namelijk als je met je mening iemand beledigt… Ik heb het idee dat veel mensen de laatste tijd een erg kort lontje hebben en vinden dat ze alles wat ze denken zomaar moeten kunnen spuien… Maar waar blijft dan het respect voor de ander? En onze samenleving wordt op deze manier alleen maar agressiever!
  Ik wist trouwens niet dat er in het wetboek een artikel bestaat dat openlijk haat zaaien verbiedt. Gelukkig bestaat dat wél!

  De hartelijke groeten,
  Micha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette