Tijd betekent 24 uur in een etmaal. Toch hebben sommige mensen meer tijd dan anderen. Hoe komt dat? En hoe kan jij je leven zo inrichten dat je meer tijd krijgt?

Ik wil rustiger worden, daarvoor volg ik een cursus mindfullness daardoor ben ik rustiger. Terwijl het volgen van een cursus mij stress oplevert omdat ik die moet inpassen in mijn volle leven.’ Dit schreef ik 26 maart 2016 op de blogtitel ‘Geluk volgens Johan Cruijff.’ Vrijwel dezelfde tekst kwam ik later die zaterdag tegen in nrc.next onder de titel ‘Alles moet in dit leven gebeuren‘ Filosoof Ignaas Devisch schreef het boek ‘Rusteloosheid’, de quote van het nrc.next artikel is:

Tips om te ontspannen zijn een deel van het probleem

Moet alles in dit leven gebeuren?

Volgens sommige mensen is er hierna niks en dan moet alles tijdens je leven gebeuren. Mensen die niet in een hogere macht geloven noemen we seculier. Meer mensen geloven in een hogere macht en in een leven hierna waarin er ook van alles gebeurt en dat geeft hen rust.

Dat hangt af van je visie als seculier of als gelovige

Gewoonten, gewenning, routine en regelmaat

Yep, het is niet anders. Je wint tijd met vastigheid. Dingen die je doet zonder erover na te hoeven denken. Bijna de helft van je etmaal wordt gevormd door routine. De meest gezonde, gelukkige en productieve mensen hebben gewoonten ontwikkeld die in hun voordeel werken. Hun effectieve etmaal is soms het dubbele van dat van mensen die gewoonten hebben die tegen hen werken. Voorbeelden zijn bijna niet te geven omdat het zo persoonsgebonden is, wel is het handig om je bewust te zijn van je eigen routine en hoe je die eventueel kunt verbeteren.

vroeg opstaan

Snelle tijd en langzame tijd

Ken je dat? Als ik aan het schrijven ben dan  vliegt de tijd en ben ik zo maar 4 uur van de dag kwijt. Als ik maandag en woensdag met mijn hardloopkleren aan, vieze schoenen op de mat en de Nordic Walking stokken erbij klaar sta maar het is nog te vroeg om te gaan dan duurt alles lang.

Neem de regie over jouw tijd

Nog even een was draaien, vaatwasser leeghalen, toch maar die schoenen buiten schoonborstelen en dan op de fiets naar het meeting-point waar Jocelyne om 8.30 uur ook net komt aanrijden. En de 50 minuten die wij dan fietsen naar en lopen in het bos, die ervaren wij zo intens als was het een halve dag. Na een douche zijn we om 10 uur klaar voor nog veel meer effectieve uren.

Hoe neem jij de regie over je tijd?
Laat het mij weten en plaats als eerste een reactie hieronder: