Park Sonsbeek ligt middenin Arnhem. Het station is op loopafstand en het is ook per auto makkelijk te bereiken, het parkeren is gratis en het is er zo mooi. Ssssssssssst, niet verder vertellen…

Vertel vooral niet verder hoe leuk het park is want dan wordt het straks net zo druk als in het centrum van Amsterdam. Niks aan om toerist in je eigen land te zijn. Nee, dan Arnhem, de parel van de Nederlandse Parksteden. Vooral door park Sonsbeek en door de Stadsvilla Sonsbeek.

Sonsbeek, park en Stadsvilla

Voor ons een bijzondere plek omdat mijn moeder hier 87 jaar geleden al wandelde. Zij is 90 jaar geleden in Arnhem geboren. Later woonden wij 5 jaar lang in Arnhem toen Cees studeerde aan de kunstacademie, nu ArtEZ. Wij zijn 40 jaar geleden in Arnhem getrouwd, redenen genoeg om met ons gezin en met oma de tuinkamer in de Stadsvilla te reserveren voor een High Tea.

Een perfecte dag is het geworden

Wij verzamelen ons op het terras van de Stadsvilla met prachtig uitzicht op de stad. Vriendelijke bediening die ook voorziet in vers water. Kleinzoon gaat vliegeren met zijn vader op enorme grasveld voor het terras. Het hele park inclusief het terras ademt rust, vriendelijkheid en gastvrijheid uit. Ook voor kinderen en honden. Er is een hertenkamp, er staan beelden en er zijn speelmogelijkheden te over. De grote grasvelden, de enorme vijvers met spuitende fonteinen en de prachtige oude bomen geven een rust die overslaat op mens en dier. Geen wonder dat we in het gras kinderpartijtjes, picknicks en zonaanbidders tegenkomen.

Wij gaan eerst wandelen

Met moeite maken we ons los van het gezellige treffen op het lommerrijke terras. Langs brede paden gaan we richting een grote rots met waterval. We maken daar foto’s. Er speelt een drijforkest in een vijver. Schaduw en zon. We eindigen in de tuin waar de kinderen Poeh-stokjes gaan spelen in de watergeul en de anderen de planten bekijken of lekker in de schaduw zitten.

Bij de waterval

“Honderd jaar geleden werden er veel groeten uit het Sonsbeekpark in Arnhem gestuurd. Het toerisme begon en de waterval in dit stadspark was het doel van menige dagtocht. Er bestaan veel ansichten van het Sonsbeekpark. Het park was van oorsprong een particulier landgoed. In 1826 liet baron Van Heeckeren daar een waterval aanleggen voor het destijds enorme bedrag van 70.000 gulden. De keien hiervoor kwamen van de Veluwe en vooral uit het Kootwijkerzand. Het water was afkomstig uit de Sint-Jansbeek of Sonsbeek die van de heuvels van Zijpendaal door Sonsbeek door de Arnhemse binnenstad naar de Rijn stroomt.” Tekst: Ruud van Capelleveen, auteur van ‘Koning Eenoog’ en ‘Door de Nederlandse geschiedenis’.

High Tea in Stadsvilla Sonsbeek

En dan is het 14.30 uur en lopen we naar de Stadsvilla waar we worden ontvangen in de oogverblindende tuinkamer met een al even oogverblindend gedekte tafel. De high tea is heerlijk, met alle dieetwensen is rekening gehouden, de bediening is uitstekend. Het pand is van binnen ook mooi, de hal, de speelhoek, het sanitair alles in stijl. Hier gaan we vaker komen!

Activiteiten in het park

Vandaag is er een Bierfestival bij de villa.  Ook al zo relaxt, met een Folkband en met leuke mensen. We nemen ter afsluiting een (alcoholvrij) biertje en kijken terug op een perfecte dag!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren