Op vakantie naar de Franse Alpen

Sinds een week draag ik dagelijks en met plezier een mondkapje. Dat komt doordat we na wikken en wegen toch besloten om op vakantie naar Les Arcs te gaan. Die prachtige plek op 1800 meter hoogte in de Franse Alpen. Voor vertrek kochten we nog even zwarte mondkapjes, mooie, zachte en op 60 graden wasbare mondkapjes. In België hadden we ze al nodig en in het doorreishotel in Frankrijk ook. De vele andere Nederlanders die er waren hadden ook allemaal mondkapjes op. Het wende eigenlijk meteen al.

Stokbrood met een mondkapje

Hier in Les Arcs hoeven we alleen kapjes op in openbare binnenruimtes. Dus doe ik elke ochtend thuis het mondkapje voor om met hond Dido via de gang naar de lift naar buiten te gaan. Daar kan het mondkapje af maar vaak laat ik het zitten of hangt het onder mijn oren. Want de volgende stap is naar de bakker voor vers stokbrood en dan moet het kapje weer op.

Als ik mijzelf in de spiegel zie met mondkap op ben ik aangenaam verrast want alleen ogen en zwarte wenkbrauwen in een mooie boog zijn zichtbaar. Alle rimpels zitten onder het kapje. Je glimlach is ook verstopt. Die wordt overgenomen door de sterretjes in je ogen.

Een bijzonder cadeau

Mensen die je tegenkomt kijk je allemaal diep in de ogen. Normaal gebruik je de mimiek van het gezicht om te lezen wat er van je wordt verwacht in het sociale verkeer. Nu zijn de gelaatsuitdrukkingen verstopt . En blijven de ogen over. Echt, ik heb nog nooit zoveel mensen in de ogen gekeken als in deze week.

Rutte en Van Dissel vechten als Asterix en Obelix

En als je buiten komt en de kapjes gaan af dan vind ik dat zo sexy. Het heeft iets erotisch als je je gezicht blootgeeft. Is het daarom dat Rutte en Van Dissel als de Asterix en Obelix in het kleine Nederland maar blijven vechten tegen de mondkapjes? Omdat Rutte ons een ‘nuchter volkje’ noemt?

Veld-epidemioloog en microbioloog Amrish Baidjoe liet het kabinet deze week per brief weten dat het bewijs dat niet-medische mondkapjes kunnen helpen groeit. Bron nrc.

Wij willen mondkapjes

Met een mondkapje om zeg je eigenlijk dat je om elkaar geeft. Je beseft voortdurend dat het heden anders is dan het was. Het doet iets met je. Het geeft vertrouwen. Als we straks weer in Nederland zijn zal ik het zeker gebruiken. Net zoals een meerderheid van de Nederlanders dat wil. Bron Maurice de Hond/nrc

Nicolette

De vliedende tijd, een nieuw foto-gedichtenboek om even bij weg te mijmeren