Nee zeggen terwijl ik een ja mens ben. Ik heb er schoon genoeg van! Kan iedereen eens ophouden met het denken in stereotypen? Nee, het gaat niet over onze lieve vrienden, broers en zussen en familie. Het gaat ook niet om ons gezin. Het gaat over hokjes denken…

Altijd heb ik iets uit te leggen. Vaak hebben mensen een oordeel klaar. Daarom ben ik handig geworden in zodanig uitleggen dat mensen de humor van mijn nee zeggen inzien.

Nee zeggen, daar houdt niemand van

‘Kan ik met je meerijden?’ ‘Nee, ik rijd geen auto meer.’ ‘Waarom niet?’ ‘Tja, mijn ogen werken niet goed samen, ik zie nauwelijks diepte. Autorijden geeft al jaren zoveel stress dat ik nu besloten heb om ermee te stoppen.’ ‘Betere bril nemen misschien, je kan toch niet zomaar stoppen. Je rijdt ook nog eens in een mooie cabrio.’ Deze reactie zet mij neer als een verwende zeur.

Overnieuw dus:

‘Kan ik met je meerijden?’ ‘Nee, ik rijd geen auto meer.’ ‘Waarom niet?’ ‘Nou door stuurfouten van mij is de auto van Cees nu twee keer weg getakeld door de ANWB en heeft mijn eigen auto een fikse schade.’ ‘Waaah, perfect idee om te stoppen! Staat je leuke auto al te koop?’.

OK, het is de soort informatie die het gezellig houdt ook als beide kanten de waarheid weergeven. Als gezonde en hoogopgeleide vrouw van 62 jaar hoor ik: mijn haar te verven, aan de lijn te doen, een gezellig wijntje mee te drinken, teveel te  eten maar het is zo lekker, te zoet en te vet te eten want een mens moet toch kunnen genieten, sport te zien als een noodzakelijk iets, mij te vervoeren in mijn auto, hip spiritueel te doen, mij te kleden naar mijn leeftijd.

Ik doe dit allemaal niet en wil ook niet meer uitleggen waarom ik het niet doe.

Nee zeggen is mijn tweede natuur geworden

Tegen wil en dank moet ik vrijwel dagelijks uitleggen dat ik niet rook en niet drink. Dat ik mijn haar niet verf, het lang en meestal los draag. Dat ik nooit aan de lijn hoef te doen omdat ik geen vlees, geen vis en geen bewerkte, geraffineerde producten eet. Dat sporten een dagelijkse behoefte is, dat ik mij vervoer op de fiets, dat ik met mijn maat 38 alles aan kan wat ik wil en dat ik voor mijn geestelijk leven iedere zondag naar de kerk ga. KLAAR! Ik ben niet saai maar bruisend en vol energie en we eten heerlijk. Hier is mijn recept voor een soep zonder dierlijke- en bewerkte producten:

Pompoensoep met mango, sinaasappel en vadouvan

Nodig: 2 flespompoenen, 1 mango, 1 handsinaasappel, 2 uien, 1 rood pepertje, vadouvan.

  1. Kook de pompoenen 5-10 minuten in een pan kokend water. Nu kun je ze makkelijk doorsnijden, schillen en in grove stukken snijden.
  2. Zet een grote pan klaar en bedek minimaal de halve bodem met olijfolie. Fruit de grof gesneden uien daarin.
  3. Voeg de pompoen toe en een liter water, breng aan de kook en laat daarna rustig sudderen. Voeg eventueel wat zout toe of een groentebouillonblokje.
  4. Schil en/of snijd ondertussen de mango, de sinaasappel en het pepertje (pitjes verwijderen) voeg alles toe aan de soep.
  5. Voeg een paar theelepels vadouvan toe. Laat het geheel lekker lang staan en pureer de soep met de staafmixer. Het hele huis zal geuren naar deze supersoep.

Vadouvan

Als je diepte in je gerechten wilt hebben dan zijn kruiden onmisbaar. In deze soep hoort vadouvan. Dat mengsel bestaat uit ui, mosterdzaad, knoflook, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chili, dragon, kruidnagel, laurier en rozenbloemblad. Heb je dat allemaal niet in huis, ik heb gewoon in de supermarkt een potje vadouvan van Euroma-Jonnie Boer gekocht.

https://www.euroma.nl/original-spices/vadouvan/

Bewaren

Bewaren