In het levenstestament leg je vast hoe jij je zaken geregeld wilt hebben als je zelf niet (meer) in staat bent om te handelen of te beslissen. Je houdt door dit testament toch de regie in handen…

In een testament regel je de zaken voor na je overlijden, in een levenstestament regel je zaken die tijdens je leven belangrijk zijn voor het geval dat je later misschien niet meer zelf kunt.

Huh?

Nou ik wil wel wat voorbeelden geven:

  1. Een oudere man is enigszins de weg kwijt en ligt langdurig in het ziekenhuis, zijn vrouw regelt thuis alles totdat zij een hersenbloeding krijgt waarbij haar taalcentrum wordt aangetast, wanneer het taalcentrum in de hersenen beschadigd is, dan kun je niet goed meer praten, begrijpen, lezen en schrijven. Zodoende is ook zij niet meer tot beslissen in staat. We noemen dat wilsonbekwaam.
  2. In het tweede voorbeeld is het een vrouw die door Alzheimer wilsonbekwaam is, haar man is nog helder en verzorgt haar thuis totdat hij wordt getroffen door een hartinfarct en sterft.
  3. Het derde voorbeeld is van andere aard want stel je voor dat je als alleenstaande 55-plus vrouw een jaar lang van huis bent, dan heb je ook iemand nodig die je zaken regelt.

Zeker als alleenstaande 55-plus vrouw kan het rust geven als je dingen regelt terwijl je gezond bent en helder van geest.

Hoe gaat dat dan?

Meestal heb je iemand een volmacht gegeven dat is een geschreven stuk waarin je een ander, meestal een familielid of vriend(in), de bevoegdheid geeft om namens jou te handelen, ook als je daar zelf nog toe in staat bent. Diegene kan bij je bankrekeningen en kan veel voor je regelen.

Of je maakt een levenstestament waarin je ook alle medische en andere persoonlijke zaken regelt, dat kun je zelf samenstellen of vastleggen in een notariële akte. Wil je voorkomen dat derden jou wilsonbekwaam laten verklaren of gaan ruziën over jouw zaken dan kies je voor een levenstestament via de notaris

Als je geen van beiden hebt geregeld dan wijst de kantonrechter een mentor, bewindvoerder of curator aan. Eenmaal wilsonbekwaam verklaard heb je geen zeggenschap over wie dat wordt. Ik zou denken je partner, een oudste kind of een goede vriendin maar zo werkt het dus niet. Het is dan rechterlijke macht die bepaalt. De mentor zorgt voor je persoonlijke en medische zaken, de bewindvoerder voor je financiële zaken en de curator neemt je financiële, medische en persoonlijke beslissingen over.

Pak de regie over je leven op als je daartoe nog in staat bent

Wat kan je regelen in het levenstestament?

Behalve de hierboven genoemde financiële zaken en medische beslissingen het volgende:

  • Wat wil je dat er met je huis gebeurt als jij er (tijdelijk) niet meer woont?
  • Wat met je bezittingen?
  • Wat met je huisdier(en)?
  • Wie verwijdert je profielen op sociale netwerken?
  • Zegt diegene ook je abonnementen, loterijen en lidmaatschappen op?
  • Vertel degene die je zelf aanwijst waar je financiële administratie ligt.
  • En waar de wachtwoorden van je computer, tablet en mob te vinden zijn!
  • Evenals alle andere wachtwoorden die belangrijk kunnen zijn.
  • En alles wat je er zelf nog meer in kwijt wilt……………………………………………

Veel van dit blog is overgenomen van:

www.notaris.nl op die site vind je diverse links die je verder kunnen helpen.

Wat doet deze informatie op dit blog?

Ok, het is wat minder luchtig dan sommige andere berichten, desalniettemin is het belangrijk om te weten dat je zo’n testament kunt afsluiten. Toen mijn grootvader op hoge leeftijd zomaar ziek werd, nam zijn dochter die arts was de beslissing om hem thuis te houden en rustig te laten sterven. Anderen in de familie hadden daar moeite mee. Kun jij je voorstellen hoe dat in jouw familie gaat? Met het levenstestament houd jij de regie.