Kraanwater wil ik, gewoon kraanwater!

Waar we ook wat gingen drinken of eten in de Franse Alpen we kregen meteen een karaf kraanwater voor ons neergezet. Kom daar in Nederland eens om…

Zoals mijn wandelweekend: 4 vrouwen boeken een hotelovernachting en bestellen een diner, vragen bij het diner naast een glas witte wijn een karaf kraanwater. Krijgen we een gebottelde fles van 0,75 liter. Dat eindigt dus met een tafel met 4 lege waterflessen want we zitten in dat hotel omdat we òf een lange autorit achter de rug hebben òf omdat we een lange afstand hebben gelopen. In beide gevallen willen we water.

Kraanwater

Meestal krijg je een fles bronwater voor je neus. Als je doorvraagt dan blijkt het niet mogelijk om een karaf kraanwater te krijgen. Ik krijg dan het gevoel een zuinige Hollander te zijn wat ik natuurlijk ook ben maar hallo, we zijn hier in Holland en het gaat mij helemaal niet om het geld. Waar gaat het dan om?

Kraanwater is een streekproduct

Het kraanwater in Nederland is van een uitstekende kwaliteit. Water uit de kraan wordt beter getest en gecontroleerd dan bron- of mineraalwater uit flessen. Daarnaast is kraanwater een stuk verser, het komt meestal uit een bron in de buurt en hoeft daarom niet lang opgeslagen te worden en ver te worden getransporteerd. Drink het uit een fles, karaf of waterkoeler op je werk, in de horeca en onderweg. Het zelf vullen van een glas als je ergens bent of een bidon voor onderweg met kraanwater is zo gedaan. En als je kraanwater niet zo lekker vindt, dan kun je een filter gebruiken zoals dat in de Brita-kan, dan is een eventueel vervelende bijsmaak ook weg.

Brita kan

Mijn Britakan

In Soest woon ik aan de rand van een waterwingebied, het kraanwater is hier heerlijk. Maar vaak heeft kraanwater een bijsmaak, door oude leidingen of gewoon door de gemeente waar je het tapt. Ik heb 3 Brita kannen, 2 voor thuis want gefilterd water vind ik nog lekkerder en met 3 liter per dag waarvan ook meeneem water is dit handig. Daarbij zet ik 1 kan altijd boven op mijn werkkamer.

En die derde dan?

Die staat in ons appartement in de Franse Alpen want daar voegen ze chloor aan het water toe waardoor het water niet bruikbaar is, niet om zo te drinken maar ook niet om koffie en thee van te zetten. De Britakan filtert de chemicaliën eruit. Dat is niet door iets of iemand bewezen maar de chloorgeur is weg en het water smaakt zacht.

 

O ja die foto boven dit blog

Daar kwamen we zomaar in een herberg op 2700 meter hoogte in de Alpen. Kijk eens hoe zij kraanwater presenteren: in een knalroze fles met bijpassende glazen en placemats. Weet je wat je vermoeide brein en lichaam bij dat aanzicht binnen laten komen? Dit is wat ik nodig heb! Door de roze kleur denkt je brein dat je zoetigheid krijgt en ervaar jij dat ook zo. TOP!

Die Fransen zijn zo gek nog niet…

Wij kunnen dat ook, doe jij mee door steevast te vragen naar kraanwater? Het lijkt mij een situatie die in ieders voordeel werkt namelijk dat van de horeca, de klant en het milieu.

Waar schenken ze in Nederland wel gratis kraanwater?

Een leuk initiatief van KASSA van BnnVara waarbij consumenten online door kunnen geven  of het restaurant gratis kraanwater schonk. Met zoveel mogelijk restaurants op de kaart weet iedereen vooraf wat je kunt verwachten.
Geef het door met dit formulier!

 

 

Vorige

Pompoenmuffins, eenvoudig recept

Volgende

De 7 dilemma’s van 60-plus vrouwen. Waar kies jij voor?

 1. katrien

  Gewoon een fles vullen aan de kraan en dan een nachtje in de ijskast bewaren, zorgt er voor dat de smaak/geur verbetert.

 2. Minke

  Lieve Nicolette,
  Bedankt voor de tip! Ik heb meteen aan onze jongste dochter gevraagd een kan mee te nemen toen ze bij ons kwamen logeren in Frankrijk – ze willen dan altijd toch graag een cadeautje meenemen – en vanaf het begin is hij volop in gebruik. Nu gelukkig geen gechloor meer hier in water of thee.
  Groeten, Minke

 3. Marieke

  Tip: ‘Doppers’ vind ik zelf ook heel handig omdat ze goed te reinigen zijn, door de grote vulopening ook onderweg makkelijk te vullen zijn en met het kopje er bovenop kun je ook een ander water aanbieden. Te koop bij Bruna maar ook diverse kleding- en sportzaken. Met duurzaamheidslabel.

 4. Mint

  Waar zijnde kannen / filters te koop ?

  • Hier in Soest bij Blokker op Soest-Zuid. Ik kocht ze in eerste instantie bij de Sligro maar dan heb je een Kamer Van Koophandel inschrijving nodig.
   Verder online bij Bol.com en bij de eigen site van Brita. Bcc en Mediamarkt zag ik ook voorbij komen. Bedankt voor je vraag want ik denk dat meer mensen zich dit afvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén