2 jaar geleden kreeg ik een kleurboek voor volwassenen van vriendin Myra. Nog nooit zoiets gezien maar sindsdien is kleuren voor volwassenen een ware hype geworden…

https://media-frontend.tweakwise.com/data/ako/700x700/199187.jpgWant lees dit maar eens: ‘Groei papieren boek in VS vrijwel geheel te danken aan kleurboek volwassenen’. NRC-22-06-2016. De toename van de verkoop van papieren boeken in 2015  bedroeg 18 miljoen boeken waarvan 11 miljoen door de kleurboeken. De bestsellers zijn ‘Secret Garden’ en ‘Enchanted Forest’ van Johanna Bresford. Bedankt Myra dat je mij ‘Mijn geheime tuin’ cadeau deed.

Kleuren is een volwassen hobby geworden

Wie kopen de kleurboeken?

In de VS waren dat vooral vrouwen tussen de 18-29 jaar. Maar het is ook echt iets voor 55-plus vrouwen. Al kleurende zoek je naar figuren, naar bijvoorbeeld een boom in die warrige tuin. Barnes & Noble, de grote Amerikaanse boekwinkelketen organiseert door het hele land ‘kleurdagen’, die boekwinkels verkopen ook alles wat je nodig hebt om te kleuren. Volgens mij is dat een kleurboek, kleurpotloden en een puntenslijper maar je weet maar nooit wat ze er allemaal bij verzinnen.

Wat is er leuk aan kleuren?

  • het ontspant omdat je het best wel geconcentreerd moet doen.
  • je vergeet daardoor de wereld om je heen.
  • sommigen noemen dat zen of mediatief.
  • het resultaat is mooi, ook als je niet kunt tekenen.
  • zo kun je creatief werken ook als je geen goede tekenaar bent.
  • je kunt samen kleuren op één vel.

Is dit dan weer een hype?

Ongetwijfeld als het gaat om de verkoopcijfers van de kleurboeken, de rage waait over al is het alleen maar omdat het een hels karwei is om de 84 (als ik goed geteld heb) kleur- zoek en aanvulplaten die ‘Mijn geheime tuin’ kent te maken. Op een gegeven moment zal de markt verzadigd zijn met allemaal half ingekleurde boeken.

Een gezellige hype

Gezien het feit dat de grootste groep kopers twintigers zijn zou het kleuren ook kunnen worden gezien als een alternatief voor de dagelijkse digitale wereld. Het kleuren heeft iets gezelligs, net als breien of samen een mega grote legpuzzel maken. Muziek erbij of televisie op de achtergrond of juist in stilte. Lekker thuis iets moois maken net als vroeger, daar mag het kleuren voor mij wel bij blijven horen!