Gezondheid is een geschenk, ziekte vaak gewoon domme pech. Het kan in je genen zitten of je simpelweg overkomen. Je kunt een ongeluk krijgen of op een andere manier slachtoffer worden. Maar soms kun je jouw kans op een gezond leven toch iets vergroten.

Hoe?

Door zelf de verantwoording te nemen over jouw lichaam en geest. En ooooo wat is dat lastig want voortdurend word je bestookt met informatie van deskundigen, met reclames, je leest van alles in boeken en tijdschriften. En dan medici, soms stemt een ziekenhuis de medicatie niet voldoende af op die van andere behandelaars. Je wordt daar soms zo onzeker van.

Ja dat herken ik maar wat doe ik daar aan?

Houd zelf de regie over alles wat je met je lichaam doet. Jij voelt het als een medicijn helemaal verkeerd valt, jij voelt wat je wel en niet kunt eten. Gebruik al die informatie maar laat je niet gek maken, jij  beslist uiteindelijk hoe jij met je lichaam om gaat. En jij schakelt medici zelf weer in als dat nodig is.

Maar als ik vraag om hulp dan krijg ik die soms niet

Dan leg je het misschien teveel bij je behandelaar neer. Probeer de Eerste hulp voor 55-plussers eens:

  1. Maak een keuze aangaande hoe jij met je lichaam om wilt gaan.
  2. Maak een dagschema waarin je jouw eet- en drinkgedrag vastlegt.
  3. Maak een schema waarop je jouw bewegingsmomenten per week zet.
  4. Schrijf de schema’s in kleur en met plaatjes of tekeningen ieder op een vel papier en plak ze op een plek waar je ze iedere ochtend ziet. Binnenkant kledingkast is prima maar heb je een schuifdeur dan zoek je een andere plek, een badkamer- of keukenkastje bijvoorbeeld.

Waar te voor komt dat deugt niet, behalve tevreden

Weer eens een tegeltjeswijsheid namelijk van mijn moeder. Overdrijf niet met opeens anders eten of teveel gaan bewegen. Doe wat je prettig vindt en ga dan steeds een stapje verder. En met dat prettig vinden breng je lichaam en geest weer bij elkaar.

Bloesem2daagse Vilt

Bloesem2daagse Vilt

Hoofd leeg, lichaam lekker moe

Ik ben met 3 vriendinnen naar Limburg geweest om daar om 10 uur te starten met 28 km Bloesem2daagse Vilt. Zondag nog weer 28 km en dan naar huis. Wij trainen al bijna 15 jaar met elkaar, die afstanden hebben we wel ‘in de benen’ wel komen we altijd thuis met kramp in de kaken van het lachen. Kijk ook eens op internet naar wandeltochten, ze beginnen al bij 5 km, neem een wandelmaatje mee of zoek er eentje op de krant of internet. Deze vrouwen heb ik ontmoet door in mijn eentje af te gaan op een Nordic Walking Starters Cursus.

Wat is jouw plan?