‘Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt’.  Johan Cruijff. Zo eenvoudig dat je er makkelijk overheen leest. Nu Cruijff is overleden en zijn quotes overal te lezen zijn, wil ik uitzoeken wat je aan deze geluksuitspraak kunt hebben…

Het mooie aan deze uitspraak is dat hij ook klopt als je ‘gelukkig’ vervangt door een ander woord:

  • Om moe te zijn, moet je iets doen waar je moe van wordt.
  • Om blij te zijn, moet je iets doen waar je blij van wordt.
  • Om verdrietig te zijn moet je iets doen waar je verdrietig van wordt.
  • Om rustig te zijn moet je iets doen waar je rustig van wordt.

Zijn, moeten, doen en worden

Dat zijn de werkwoorden die Johan achter elkaar zet. Meestal houden wij een andere volgorde aan namelijk willen, worden, moeten, doen en zijn. Want je wilt gelukkig worden (doel), daarvoor moet je dingen doen (actie) en dan ben je gelukkig (uitkomst). Wij koppelen de actie niet aan het doel en dat maakt de simpele wederkerigheid van Johan juist geniaal. Kijk maar.

Ik wil rustiger worden, daarvoor volg ik een cursus mindfullness daardoor ben ik rustiger. Terwijl het volgen van een cursus mij stress oplevert omdat ik die moet inpassen in mijn volle leven.

Versie Johan: Om rustig te zijn moet ik iets doen waar ik rustig van word. En ik word rustig van lopen in het bos.

Psychologie van de koude grond

Ja dat klopt. Maar net als Boerenwijsheid of hoppa, de Tegeltjeswijsheid kan het een verfrissende kijk op je leven brengen. Als pedagoog leerde ik altijd de moeder serieus te nemen omdat zij weet wat de deskundige nog wil bewijzen. En omdat deze blog over 55-plus vrouwen gaat neem ik ook de grootmoeders erbij, wijze vrouwen die kinderen snel doorgronden.

Om een goede oma te zijn moet je iets doen waar je een goede oma van wordt.

Zo heeft mijn moeder, inmiddels overgrootmoeder en 9 kleinkinderen rijk, mij uitgenodigd voor een reis naar Indonesië. Het land dat haar leven kleurde omdat mijn vader daar jarenlang verbleef. Graag wilde zij samen op reis om de sfeer van Indonesië met mij delen. Ondanks haar hoge leeftijd moest ze dat gewoon doen, en dagelijks putten wij daar nog geluk uit.