De wijn staat hier altijd koel, iedereen weet dat je bij ons kunt binnenvallen voor een hapje, een drankje en een goed gesprek…

Sinds onze studietijd drinken we regelmatig wijn. Tijdens onze vakanties in Frankrijk waar de wijn wel heel makkelijk te krijgen is, werd het een gewoonte om al bij de lunch een glaasje te nemen.

55-plussers en alcohol

Iedereen in onze omgeving drinkt. Heel beschaafd en gezellig maar toch hadden we ieder jaar met oud en nieuw op ons wensenlijstje staan dat we wilden minderen. De één na de ander dronk alleen nog in de weekenden maar die begonnen steeds vaker op donderdagavond. Ik deed mee met de online actie ’40 dagen zonder alcohol’ niet gehaald trouwens. Ondertussen verdroeg ik als 55-plusser de alcohol steeds slechter en des te vervelender ik mij voelde des temeer verlangde ik naar een glas wijn, hmmm, die ontspanning en warmte die dat eerste glas biedt.

Als een roker de waarschuwing ‘Roken is dodelijk’ ziet dan ervaart hij stress en steekt er meteen eentje op.

Tijd voor maatregelen

Het stikt op het internet van de organisaties die raad weten bij het minderen of stoppen met alcohol. De meesten wijzen op de nadelen en gevaren van het drinken, het niveau van het denken dus.

Vanuit mijn werk met rokers die wilden stoppen weet ik dat niemand stopt om cognitieve redenen. Want iedere roker ziet op de verpakking van rookwaar een waarschuwing en/of afschrikwekkende foto. Iedere roker weet allang dat het beter is om te stoppen maar een verslaving is nooit rationeel. Als een roker de waarschuwing ‘Roken is dodelijk’ ziet dan ervaart hij stress en steekt er meteen eentje op.

Dit geldt voor iedere verslaving en omdat een verslaving niet berust op rationele gronden kom je er ook niet vanaf door te denken. Ook je lichamelijke afhankelijkheid is vrijwel nooit de reden om te stoppen.

Hoe kom ik er dan vanaf?

Mijn gevoel, mijn intuïtie, mijn geloof in de toekomst, mijn dromen, mijn visioen waarin ik mezelf over 30 jaar zie, krachten die veel groter zijn dan ikzelf vertelden mij dat alcohol niet meer bij me past.

Ik vond op de site van de AA voor €5,50 een pocketboekje met daarin de basistekst van ‘the Big Book’. Het werd thuisbezorgd, ik heb het in één ruk uitgelezen en was gegrepen door de inhoud.

http://www.aa-nederland.nl/literatuur/winkel/boeken/anonieme-alcoholisten-pocketeditie/

Weg met het denken, welkom gevoel, nu is het doen simpel!

Nu drink ik van alles maar wel zonder alcohol en het kost mij geen enkele moeite, sterker nog ik moet er niet aan denken om er weer aan te beginnen. Ik zie nu niet dat aanlokkelijke, licht beslagen glas met een koele rosé erin, ik zie het verlangen naar meer, het lege gevoel tegen 5 uur ’s middags en ben zo blij dat ik die discussie met mijzelf niet meer hoef te voeren.

Er staat nog steeds van alles bij ons thuis, ik schenk voor ieder die dat wil van alles in, ik ben nog net zo gezellig maar in een betere conditie en veel blijer!