vrije wil bestaat

Dick Swaab, vrije wil bestaat wel

Dick Swaab lees ik niet omdat ik het niet wil. Hij doet hersenonderzoek en heeft aangetoond dat de vrije wil niet bestaat dus voel ik mij vrij om niets van hem te willen lezen

In een interview uit het magazine Psyche & Brein legt hersenonderzoeker Swaab de nadruk op hoe bepalend genen en vroegtijdige ontwikkeling zijn voor seks, intelligentie en persoonlijkheid. Zo lust ik er nog wel een. Want hieronder valt alles en dus niks.

Mijn vrije wil bestaat

Je hebt altijd de keuze bij alles wat je denkt en daarna doet! In deze 3 voorbeelden geef ik steeds 2 opties aan waar tussen ik kon kiezen:

Voorbeeld 1: Mijn naam

  • Optie 1: Hai, ik ben Nicolette, stomme naam hoor, gewoon naar opa Nicolaas de Boer genoemd, ik had als eerstgeborene natuurlijk een jongetje moeten zijn. Gelukkig kwam mijn broer 2 jaar later maar toch.
  • Optie 2: Hai, ik ben Nicolette, super trots op mijn naam, verzonnen door oma Antoniette, had ik ook mooi gevonden hoor daarom heet mijn dochter Anne naar haar.

Voorbeeld 2: Mijn genen

  • Optie 1: OK, dan die genen, ik ben lang en hoekig, heb kans op een aantal erfelijke dus type 1 ziektes. Ergens ben ik erfelijk belast aangaande depressies, ik haal de 60 niet.
  • Optie 2: OK, en dan die genen, ik heb een prachtig sportlijf, ren 7 km binnen 40 minuten, ben altijd vrolijk en tja, mensen die mij neerhalen die zie ik niet staan. Ik ga de 100 halen.

Voorbeeld 3: Mijn geloof

  • Optie 1: Geloof, zo wat ben ik gelovig opgevoed, toen ik in 1973 aan een linkse universiteit in Amsterdam ging studeren verliet ik niet mijn geloof maar wel de rituelen.
  • Optie 2: Geloof, op mijn 60-ste ben ik weer lid geworden van een gemeente. Super blij!

Wat pak jij op?

Wat geloof jij van bovenstaande verhalen? In ieder verhaal zit een waarheid, eigenlijk kloppen ze allemaal, maar optie 2  is mijn keuze. Die ik volgens Swaab niet zou hebben.

Voorbeeld 4: lachen of boos worden

  • Vandaag liep ik met de baby in de wandelwagen op de stoep. Een gesluierde vrouw kwam mij, ook op de stoep, tegemoet, slingerend op een lila Gazelle fiets. Ik werd bang en sprong met een glimlach voor het kindje. De fietsende dame ontweek ons en lachte terug.

Ik had ook heel boos kunnen worden. Met grotere kans op een ongeluk. Het was prima zo en het was mijn keuze!

Jouw verhalen

55-plus is een prachtige leeftijd om terug te kijken en de keuzes die je hebt gemaakt nog eens te beleven. Sommige keuzes pakten wellicht verkeerd uit, misschien heb je spijt van dingen maar op die momenten was het blijkbaar goed. Spijt is een emotie waar je niets aan hebt. Het waren jouw keuzes en kijk vooral naar de toekomst! Genen en vroegtijdige ontwikkeling bepalen niet alles. Jij hebt geleefd en je kunt nog heel lang leven.

Maak er wat van!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

  1. Minke

    Ik ben blij met je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette