Aaf Brandt Corstius schrijft in het Volkskrant Magazine van 14 oktober over de dilemma’s van de 40-plus vrouw. Die komen verrassend overeen met de dilemma’s van de 60-plus vrouw…

Dit geloof je niet want er is een leeftijdsverschil van 20 jaar. En waar Aaf het niet erg vindt om 40 te worden vind ik het nog fijner om 50 of 60 te worden. En ik mag het zeggen want over 4 weken hoop ik 62 jaar te worden.

De Labradoedel

Als wenshond kiezen 40-plussers bij voorkeur voor een zandkleurige Labradoedel. En wat heb ik hier rondlopen? Doede! Onze zandkleurige Labradoedel van 7 maanden. Verder gaan de dilemma’s van 40-plussers over het kort knippen van het haar, erg actueel in mijn geval want mijn haar hangt tot over de schouders, het laten vergrijzen van het haar, bevalt me prima en over eventueel nog een kind. En daar haken 50- en  60-plussers af, hoeven we niet meer over na te denken.

De 7 dilemma’s van 60-plus vrouwen

 1. Hond aanschaffen JA/NEE
  Honden worden overal aangeprezen als wandelmaatje, levensmaatje, stoei- en knuffelmaatje. Een hond is altijd blij als je thuiskomt. Hij begroet je iedere ochtend onstuimig, wil dan met je lopen en dat is een prima start van jouw dag. Honden zorgen voor veiligheid, voor een blij gevoel en zij hebben je zorg nodig en dat is ook fijn, zijnde een 60-plusser. OK, ze kosten wat: aanschaf, hondenbelasting, dierenarts, paspoort, voeding en botten, bench, mand, riem maar dan heb je ook een vriend, nee meer een gezinslid voor het leven. Eentje die een dode mol op het vloerkleed legt, die de hoeken van het kleed afknaagt en hoe komen die gaten in mijn sokken, pyjama en in mijn lievelingsvest? En wat doen al die witte vlokken in de kamer? Doede heeft toch niet weer zijn mand kapot gebeten?
 2. Kort haar JA/NEE
  Veel 60-plus vrouwen dragen hun haar kort en vaak staat dat heel leuk. Maar ikzelf vind het heerlijk om lang haar te dragen. Daar ben ik mee bekend, het haar beschermt tegen kou en tegen de zon. Nu onze uiterst stijlvolle koningin van 40-plus het haar vaak los draagt ben je met loshangend haar echt niet meteen een vrouwelijke Herman Brusselmans. Is je haar te dun? Sinds ik niet meer verf en minder föhn is het in top conditie, misschien helpt dat ook bij jou.
 3. Haar verven JA/NEE
  Ik zag haar in Frankrijk op een terras. Ze was op en top een Française, slank, goed gekleed, 40-plusser en met veel grijs door haar zwarte haar. Zo Mooi. Eenmaal thuis, heb ik met behulp van een coup soleil van de kapper, mijn haar gecontroleerd laten vergrijzen. Blij mee en als ik er genoeg van heb dat is het in een uurtje weer geverfd.
 4. Sneakers JA/NEE
  Hakken zijn zo helemaal niet 2017. Ik ben er dol op, ondanks mijn lengte van 1.78 cm loop ik graag op hakken tot 10 cm hoog. Maar als je het harde geklik op een vloer hoort, als je naar het gewiebel van de dames van het weer en journaal kijkt, als je zelf aan loopsport doet, dan weet je dat hakken voor af en toe zijn. 20-plusvrouwen hebben die keuze al lang gemaakt, zij lopen op sneakers en wat is de keuze daarin gevarieerd, wat word je blij van de kleuren en wat is je lichaam blij met die goede stand van je voeten. Mijn gehakte schoenen en laarzen liggen weggestopt in een kast. Heel af en toe mogen ze eruit.
 5. Ga ik oppassen JA/NEE
  Of het nu eigen kleinkinderen zijn of kinderen van een ander, er wordt wat opgepast door 60-plusvrouwen. Als je graag met kinderen omgaat dan is het geweldig om te doen. Ik was ruim 3 jaar oppas oma en hoop zo snel mogelijk weer te beginnen. Maar als het niets voor jou is en je alleen maar nadelen ziet dan kan je beter een duidelijke keuze maken. In die zin lijkt dit dilemma op dat van de hond.
 6. Stoppen met werken JA/NEE
  Een duivels dilemma want velen van ons moeten en/of willen nog jaren werken en soms gaat dat niet. Doordat je boventallig wordt verklaard, domweg ontslagen wordt maar ook doordat je misschien ziek wordt of te maken krijgt met zieke partners of ouders die zorg behoeven. Wat ik om mij heen zie is dat vrouwen die het werk dat zij jarenlang deden (moeten) loslaten vaak weer iets heel anders vinden, zich omscholen of zichzelf zo ontwikkelen dat ze nieuwe kansen krijgen.
 7. Blij met jezelf JA/JA
  Als je tevreden bent met jezelf, als je geniet in stilte en stralend door het leven gaat, dan maakt dat je onweerstaanbaar voor nog meer geluk. Hoe begin je daarmee? Door iedere dag met kleine stapjes het goede te zien.

Weet jij nog meer dilemma’s?

Bewaren

Bewaren