Niemand wordt 55 jaar zonder merkbare, lichamelijke, ouderdomsverschijnselen. De manier waarop je ermee omgaat, maakt het verschil tussen anticiperen, berusten of de schuld bij anderen leggen. Hieronder beschrijf ik 3 groepen…

Hoe ga je als vrouw om met een ouder wordend lichaam? Met de ziektes en kwalen? Grofweg kun je 55-plus vrouwen in 3 groepen verdelen:

  1. De eerste groep 55-plus vrouwen neemt de verantwoording over hoe hiermee om te gaan. Zij leggen zich er niet zo maar bij neer en passen hun gedrag aan. Zo anticiperen zij op dat wat komen gaat. De vrouwen in deze groep worden doorgaans gezond oud. Zij passen hun lifestyle aan en sporten, kiezen bewust wat zij eten en drinken èn passen hun kleding, haar en make-up zodanig aan dat het hen flatteert. Sommigen passen cosmetische ingrepen toe en alhoewel ik daar zelf niet zo voor ben, heb ik wel mijn oogleden laten liften.
  2. De tweede groep 55-plus vrouwen berust. Vaak zijn bij deze groep de ouderdomsverschijnselen rond de 40 jaar al zichtbaar. Hun toenemende gewicht en grijzende haar laten ze komen zoals het is. Ze doen niet of nauwelijks aan sport en blijven eten en drinken zoals ze altijd al deden. Deze vrouwen kunnen meer doen om gezond oud te worden.
  3. De derde groep 55-plus vrouwen legt de verantwoording bij een ander. Dit zijn de ‘ja maar’ vrouwen. ‘Ik ben erfelijk belast’, ‘ik heb een moeilijk leven gehad’, ‘mijn man zag een oudere vrouw niet meer zitten’. Deze groep doet serieus te weinig aan haar lichaam om gezond oud te worden. Er wordt vaak gehopt van arts naar fysiotherapeut naar een alternatieve behandelaar om het maar eens simpel weer te geven. Maar niemand kan je helpen want verbeteren begint echt bij jezelf.

Toelichting: Als academicus in de gedragswetenschappen ben ik voor dit blog en dus op persoonlijke titel aan het onderzoeken of er in (genetische) aanleg of levenservaringen een reden te vinden is waardoor een vrouw in categorie 1, 2 of 3 terecht komt.  Het voorlopig resultaat is anders dan je zou denken want juist de vrouwen in groep 1, die zelf de regie over hun lichaam en leven oppakken zijn vaak opgezadeld met erfelijke belasting en ingrijpende levenservaringen. Blijkbaar zijn zij zo sterk dat zij negatieve ervaringen ombuigen naar kracht.

Ervaring hiermee? Geef hieronder een reactie, of stuur een mailtje naar nicolette@nicolettedeboer.com want alleen zo kan ik serieus aandacht krijgen voor dit onderwerp! Ik stuur je altijd een antwoord!

Lees meer over gezond en fit ouder worden:
Het 40 dagen Fitplan
Ontspanningsoefeningen
Stress of burn-out bij mantelzorg: wat doe je eraan?
Gezond en lekker eten
Stoppen met alcohol
Houd je lichaam slank en soepel
Tips voor je welzijn

 

Ineens is de Ziekte van Parkinson in ons huis. Klik op de foto en lees er meer over.