Een gastblog van Florien van den Breemer: Na de gezellige kerstdis met familie en vrienden is het tijd voor wat bezinning. De 12 heilige nachten komen er namelijk aan en wie elke ochtend stilstaat (of ligt) bij zijn dromen, kan veel leren over het nieuwe jaar dat voor ons ligt.

12 heilige nachten 3Er komen twaalf heilige nachten aan, tussen 25 december en 6 januari. Deze twaalf dagen en nachten werden vroeger ook wel de lotdagen genoemd. Het woord ‘lot’ wordt gebruikt in de oude betekenis van ‘luister’. Elke nacht gaf een voorspelling voor een van de komende twaalf maanden.

De 12 heilige nachten: ‘extra tijd’

Onze voorouders vierden de overgang van het oude naar het nieuwe jaar met een feestperiode van 12 dagen en nachten. Het dagelijkse leven lag in deze tijd compleet stil. Men geloofde dat het ongeluk zou brengen, als je toch de was deed of het graan dorste.

Ook vanuit astrologisch oogpunt is deze tijd bijzonder. Deze twaalf nachten laten het zonnejaar aansluiten bij het maanjaar. Het zonnejaar telt 365 dagen, terwijl de maan in 12 x 29,5 dagen rond de aarde draait. 12 x 29,5 is 354 dagen. Dit is een verschil van 11 dagen. Deze dagen werden gezien als rustdagen, als extra tijd.

12 heilige nachten 1Doe je mee?

Ieder jaar knutsel ik een klein opschrijfboekje dat ik met een pen naast mijn bed leg. Bovenaan de bladzijde schrijf ik om welke nacht het gaat. Bijvoorbeeld nacht 1 25-26 december. Voordat ik ga slapen neem ik me voor om mijn droom te herinneren wanneer ik wakker word. Zodra ik mijn ogen open, blijf ik liggen en ben ik met mijn aandacht bij mijn droom. Verder doe ik niets. Dus niet eerst naar het toilet gaan, kletsen met je partner of ontbijten.

Soms is de herinnering aan een droom heel helder. En soms herinner je je niets. Maar door zo rustig te blijven liggen en de tijd te nemen, komen er vaak flarden terug of de hele droom. En soms zelfs meerdere dromen. Ik pak dan mijn boekje en schrijf de droom op, liggend in bed. Je kan ook een audiorecorder nemen en de droom inspreken. Voel geen gene bij wat je opschrijft of inspreekt. Je kan ervoor kiezen om het te delen of het helemaal voor jezelf te houden.

Ik wens jullie heel veel mooie droominzichten! Want je leert jezelf niet alleen kennen door terug te kijken, maar ook door vooruit te kijken. Je bent namelijk wie je worden wilt.

Florien van den BreemerFlorien van den Breemer
Wil je meer weten over levensverhalen op film?
Kijk dan op www.beeldschoonfilmproducties.nl

Bedankt Florien

Tot zover de blog van Florien. Mijn dromen boekje ligt al naast mijn bed. En met dit idee van bezinning willen wij graag iedereen mooie feestdagen toewensen.

Nicolette

Bewaren

Bewaren