Stamppotjes eten we vandaag! Met ingrediënten van Hollandse bodem. De smaak van vroeger en lekker zacht, beetje vet, zoet en zout. Omdat ik jarig ben mag ik kiezen wat we eten…

Stamppot dus! Om het feestelijk te houden maak ik 4 verschillende stamppotjes in kleine pannetjes. Zomaar een greep want er zijn nog veel meer recepten.

Stamppot en soep

In november wanneer de herfst naar de winter neigt, hebben we eten nodig dat ons verwarmt. Soep en stamppot dus. Gemaakt van groenten die hier op dit moment gedijen. Want dan weet je dat je de goede groenten hebt. Gezond, goedkoop en zo lekker.

Stamppotjes van Hollandse bodem

4 pannetjes

  1. Het witte pannetje bevat zuurkool en aardappel. Met (vegetarisch) gehakt.
  2. Het oranje pannetje winterwortel, pompoen en zoete aardappel. Met room en gebakken groene- en oranje wortel.
  3. Het groene pannetje aardappel, boerenkool, broccoli en tuinerwtjes. Met een gegrild (vegetarisch) worstje.
  4. Het rode pannetje biet, knolselderij en pastinaak. Met gefruit ui en gebakken appel en wat zure room.

De pannetjes zijn gewoon zwart, de kleur slaat op de inhoud.

Stamppotjes maak je met een stamper

Want met de staafmixer worden aardappels een soort behangerslijm en de groenten babyeten en/0f verzorgingshuis eten. Stampen dus. Lekker ouderwets met de stamper.

Lichte en lekkere jus

Bij stamppot hoort jus. Hier is mijn recept voor een lichte jus die goed bij de groenten in de stamppotjes past:

  • Fruit een kwart ui in een klont (room)boter en een fikse scheut (olijf)olie. Je kunt restjes wortel of tomatenpartjes mee fruiten.
  • Als alles aangebakken is, een scheut maggi erbij en een scheut water.

Je krijgt een goudbruine, heerlijke jus waarmee je zelfs de grootste vleeseter verleiden kunt.

Koop en kooktips

  1. Pannetje 1 is makkelijk: je koopt zuurkool en aardappels geschikt voor stamppot. De aardappels koken en in een kom stampen met de zuurkool en wat vocht van de zuurkool. Daarna serveren met het gehakt erop of ertussen.
  2. Pannetje 2: winterwortel, pompoen en zoete aardappel. De winterwortel en zoete aardappel spoel je af en schil je met mesje of dunschiller. En snijd je in stukjes. Voor zo’n klein beetje pompoen neem ik diepvries stukjes. Zet een pan water op en kook de 3 bij elkaar ± 15 minuten. Even afgieten en stampen maar, beetje room erbij om het smeuiig te krijgen. En opdienen met gebakken stukjes wortel.
  3. Pannetje 3: neem weer aardappelpuree en kook de diepvries broccoli, boerenkool en tuinerwtjes knapperig gaar, laat de groenten uitlekken en stamp ze door de puree.
  4. Pannetje 4: tja dat is wat meer werk. De knolselderij en de pastinaak schil je, snijd je in plakken en maakt daar stukjes van. Deze kook je ± 20 minuten in water, bewaar het geurige kookvocht voor een soep op een andere dag. De voorgekookte biet stamp je met de knolselderij en de pastinaak en wat zure room. Je bakt wat ui en appel in een pan met olie en voegt dat toe.

Stampen maar!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren