Recept spruitjes met amandelen

Gesmoorde spruitjes met amandelen van kok Alain

Zomaar op de radio in de auto een verrassend recept om spruitjes te bereiden gehoord van de Amsterdamse kok Alain die met een heerlijk Frans accent precies vertelde hoe je ze moet maken…

Koop de spruitjes zo klein mogelijk! Wassen en schutblaadjes eraf halen en ze in een kom bewaren.

Spruitjes in roomboter met amandelen

Je neemt een wok of hapjespan en doet er een fikse klont roomboter in. Daarop gaan de spruiten, een scheut water en amandelen. Ik heb er een blikje gerookte, gezouten amandelen in gedaan. Tja en dan 10-15 minuten rustig verwarmen. Het is meer smoren dan bakken. De boter vormt een emulsie met het water en de amandelen en spruitjes zuigen die op. Water en roomboter toevoegen als het vocht op is en de spruitjes nog niet gaar zijn. Ik heb in totaal een half pakje roomboter gebruikt voor een gerecht van 2 personen.

recept spruitjes ingredientenHoud het simpel

Geen kruiden, uien of andere groenten. Ik stoofde wel een paar paddenstoelen in stukken gescheurd mee (shitake, kastanje champignon en oesterzwam). En garneerde met een geraspte Pardamo. Op een bord opgediend en niets toegevoegd. Eindeloos lekker!

Wel veel roomboter zeg…

Ja dat klopt maar er komt geen vlees of room aan te pas, dat scheelt een hoop verzadigde vetten. Het is een prachtig, evenwichtig gerecht en en zeer voedzaam.

Spruitjes zijn met dit recept verrassend lekker en o zo gezond!

En goed voor sterke botten!

Dezelfde week adviseert biochemicus Cees Vermeer een beetje slim te eten om genoeg vitamine K binnen te krijgen (VK 19-11-’16). Huh? Ja echt. Vermeer denkt dat het voor 55-plussers zinvol is om voldoende vitamine K binnen te krijgen. Vitamine K zorgt voor gezonde en sterke botten.

Groene groenten en vitamine K

Supplementen zijn meestal niet nodig. Dit zegt Vermeer er verder over: ‘Vitamine K bestaat uit K1 dat in groene groenten zit en K2 dat in harde Hollandse kaas zit‘. 2 x per week dus een groene groente zoals spruitjes, broccoli, spinazie of boerenkool.

Later de spruitjes op dezelfde manier gemaakt maar er waren geen amandelen in huis. Met ketjap en een burger was het ook erg lekker.

Smoren en smullen maar!

  1. Ziet er lekker uit, ik ga het ook proberen

  2. belinda tahapary

    ‘M’m’m lijkt me héérlijk,,,ga ik snelll proberen!! thankss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette

Naar boven