Lekkende bekers, geplet brood in een plastic zakje, wit uitgeslagen kaas, klef geworden brood… on the go eten vergt wel enige voorbereiding. Ik heb wat tips voor je verzameld

Meeneemdrinken, -snacks en -eten hoef je niet zelf te maken, alles is volop te koop en als je gezond verstand gebruikt en de etiketten leest waarop voedingswaarden en ingrediënten staan dan kun je steeds de meest gezonde keuze maken.

On the go met een appel

Een appel met schil is verpakt water, boordevol vezels, mineralen (calcium, kalium) en o % cholesterol. Lest de dorst, vult energie aan en wordt ook nog in Nederland geteeld. Het meeste andere fruit kun je beter verpakken om te voorkomen dat er onder in je tas opeens smurrie plakt.

Het gaat erom dat jij zelf bepaalt wat je eet en wanneer.

Maar ho, het ging toch over eigen boterhammen?

Daar gaat het helemaal niet over, het gaat erom dat jij zelf bepaalt wat je eet en wanneer. Het is handig om altijd water en wat snackerigs bij je te hebben want je kunt in een file komen, op een perron moeten wachten omdat er een trein uitvalt, iets hebben dat heel erg uitloopt en dat zijn momenten waarop je de kiosken gaat plunderen. Duur en ongezond.

Bidon RVS 800 ml Classic Klean Kanteen

Verpakking is zo belangrijk

Begin met de aanschaf van lekvrije bewaardoosjes/lunchbox etc. Vergeet vooral de lekvrije thermoskan of bidon niet. Alle doorlek ellende komt door ondeugdelijk materiaal en/of het niet goed vastmaken van dop of deksel.

Lekkere meeneemdingen

  • Na de appel ander fruit, dat meestal beter in een doosje kan peer, banaan, druiven, zomerfruit. Denk vooral ook aan gedroogd fruit want dat is houdbaar en zeer voedzaam.
  •  Noten zijn ook zeer voedzaam en handig mee te nemen.
  • Brood met allerlei beleg is ook meestal goed. Vochtig beleg als jam of appelstroop evenals  hummus of andere smeersels kunnen brood klef maken. Aan 2 kanten gebakken ei gaat goed, of neem een gekookt ei ongepeld mee. Sandwichspread met wat sla is ook heerlijk, komkommer en tomaat maken brood van weer te nat. Kiemen, ook tuinkers zijn weer goed geschikt.
  • Vleeswaren gaan vrijwel altijd goed, evenals zalm. Zet de lunch in dat geval indien mogelijk koel weg.
  • De Vegetarische slager heeft ook heerlijke vleeswaren-zonder-vlees evenals natuurvoedingswinkels en de meeste  supermarkten.
  • Restjes! Koude kip over na het eten gisteravond? Neem ’t mee. Wat tortillas over? Zó geschikt om mee te nemen dat ik ze speciaal daarvoor koop. Quiche, risotto of pasta? De restjes zijn de dagen erna en koud nog lekkerder en ze kunnen goed worden meegenomen.

On the Go Tortillas

Mijn meeneemrecept: tortillas

Nodig pp: 1 tortilla, 1 lepel kruidenroomkaas, 2 plakjes vleeswaren 1/8 à 1/4 rijpe avocado, handje tuinkers en verse kiemen.

Ipv avocado of kiemgroenten kun je ook een blad sla en blaadjes verse basilicum gebruiken, beleg in dat geval met (veg.) salami of andere Italiaanse worst.

Verwarm de tortillas vlg de gebruiksaanwijzing. Leg er eentje op een brood- of snijplank. Besmeer met de achterkant van een lepel de helft van de tortilla met kruidenroomkaas, daarop 1 laagje vleeswaren, ik gebruik de vegetarische variant. Leg daarop dunne plakjes avocado en ruim verse kiemen of tuinkers. Wikkel de tortillas in een rol en snijdt de rol schuin in 2-en. Bind beide helften vast met een touwtje (voedingstouw, supermarkt).

Eet smakelijk!