Appeltaart als vroeger

Moeders Appeltaart

De geur die door het hele huis trekt. De geur van friszure appels en van taart in de oven. Moeders appeltaart is puur geluk van vroeger. Daar speelt Jumbo met zijn laatste tv-spot prachtig op in.

Moeders appeltaartMoeder die met schort, in de weer is met deegroller en deeg op de wit bestoven keukentafel. De Goudreinetten die geschild en in parten klaarliggen. Wij kinderen die bedelen om een een bolletje deeg, zo lekker.

ingredienten moeders appeltaart

Appeltaart als vroeger

Vandaag ga ik ook een ouderwetse moeders appeltaart bakken. Niet met spelt- rijst- of amandelmeel maar met zelfrijzend bakmeel van Koopmans. Sinds 1846, staat er op het pak, dat klinkt traditioneel genoeg. Verder met Goudreinetten en rozijnen. We laten het huis geuren, de herfst is begonnen.

Appeltaart is een symbool

Een eerdere blog ging over hummus, het voedsel dat het Midden-Oosten enigszins verbindt. Nu heb ik de westerse verbinding gevonden en dat is appeltaart.

Pia de Jong in het NRC,

Appeltaart werd synoniem met de Amerikaanse welvaart en het symbool van de Amerikaanse vaderlandsliefde. The New York Times schreef in 1902 dat twee keer per week appeltaart eten niet genoeg is, want het is het geheim van de welvaart en de basis van de industriële macht. „Appeltaart is het voedsel van de heldhaftigen. Een volk dat geen appeltaart eet zal voorgoed van de aardbodem verdwijnen.” Wanneer je tijdens de Tweede Wereldoorlog aan soldaten vroeg waarvoor ze vochten, was het antwoord: „Voor moeders en appeltaart.”

Moeders appeltaart dus

Het citaat hierboven vind ik wat teveel van het goede maar appeltaart doet wel iets met ons:

  • mijn schoonmoeder gaf mij haar Canadese kookboek toen ik haar Canadese zoon trouwde: apple pie als favoriet.
  • wie heeft er geen jeugdherinneringen aan appeltaart?
  • het recept gaat over van generatie naar generatie.
  • het staat ook voor een moeder/vader/oppas die lang op eenzelfde plek is, bezig met iets waar ook kinderen aan mee kunnen helpen.
  • appeltaart bakken staat voor veiligheid en geborgenheid.

Grump, nu moet ik die taart nog bakken…

Vorige

Mooi weer maak je zelf

Volgende

Yvette van Boven’s pompoenpastei

  1. Meteen vandaag een appeltaart bakken dat is lang geleden, ineens ruik ik het weer. En het weer is er ook naar. Ik heb geen tip het wordt een doodgewone koopmans met goudrenetten en rozijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door & Thema gemaakt door