Kurkuma dronken we als thee tijdens mijn studietijd in Amsterdam. Kurkuma heette bij ons thuis geelwortel en mijn moeder kookte met het schrift van haar Indonesische vriendin tante Loes in de hand, iedere week met kurkuma de sterren van de hemel…

Wat is kurkuma?

Het is een kruid dat gewoon in iedere supermarkt te koop is en de biologische kurkuma vind je in de gezondheidswinkels. De Nederlandse naam is geelwortel en iedereen in Nederland heeft het regelmatig gegeten. Want kurkuma geeft de gele kleur aan kerriepoeder maar ook aan bami- en nasi gerechten.

Met kurkuma is koken leuk

Kurkuma maakt alles mooi van kleur, ik gebruik het iedere dag want strooi het door de soep, de risotto, de hummus, de omelet en ook wel door zoete dingen. Ga het ook toevoegen aan het bananenbrood voor komende Paasdagen.

Kurkuma is reinigend

Sinds mijn studententijd neem ik regelmatig een lief-voor-mijn-lever kuur, gestoeld op Ayurvedische inzichten:

  1. Je zorgt voor een liter water. Dat koop je als bronwater (bv blauwe Spa), ik haal het uit de Britakan of je hebt gevitaliseerd water thuis enz. Ok, het kan ook kraanwater zijn.
  2. Dat water kook je 20 minuten.
  3. Je giet het water in een thermoskan en voegt 2 theelepels kurkuma toe en misschien een paar schijfjes gemberwortel.
  4. Uit die thermoskan neem je de hele dag slokjes naast dat wat je normaal drinkt. Ok mijn alfiekan van de foto is voor thuisgebruik maar er zijn  genoeg hippe thermosflessen te vinden en het is zo tof om op je werkplek te zeggen dat je een kurkumakuur doet.

Kurkuma en kanker

Ik citeer uit het Volkskrant Magazine van 19 maart 2016, interview met oncoloog Casper van Eijck. ‘Ben je een beetje thuis in de keuken? (…) Nou dan zegt kurkuma je vast iets. Geelwortel. Bij alvleesklierkanker werkt kurkuma effectiever dan chemotherapie. Maar waarom geven wij dan niet die kurkuma maar wel chemo? (…) Vanwege de industrie natuurlijk! (…) (…) Er is gewoon medische literatuur over de aangetoonde werking van kurkuma. Die informatie stuur ik nu ook naar mijn patiënten.’ Dus wat kurkuma door de bami… ‘Moet je het wel elke dag doen. maar dan werkt het net zo goed om de groei van kankercellen af te remmen als chemotherapie’.

Kurkuma kleurt je gerechten goudgeel en beschermt tegen kanker. Iets om iedere dag aan je maaltijd toe te voegen!