Helemaal hip, een verzameling verse kruiden waarvan je thee of liever tisane kunt zetten.

Het kruidentheetuintje op de foto boven is een plantenbak met daarin onder meer Marokkaanse munt, chocolademunt en citroenmelisse. Voor de paasdagen verkocht de Lidl een bakje met alleen de theekruiden dus niet als plantje. In mijn herinnering waren dat Marokkaanse munt, salie en citroentijm, we hebben er in ieder geval van genoten. Hieronder zie je een glas met de oogst uit mijn tuin: Marokkaanse munt en citroenmelisse.

Tisane

Wat is tisane?

Daarvoor begin ik bij thee want thee zet je van blaadjes van de theestruik. Hier hebben we het over kruiden die we met heet water overgieten, net als bij thee maar niets van de theestruik daarom heet het anders. Het heet tisane. Ik hoorde deze naam voor het eerst in Frankrijk. In Nederland hebben we het meestal over kruidenthee, mag ook hoor. Wat wij hier aanmaaklimonade noemen, bestel ik op een Frans terras ook wat ludieker namelijk als ‘sirop à l’eau’. Maar terug naar de kruidenthee. Deze kruiden kun je bijvoorbeeld gebruiken:

  • Marokkaanse munt, chocolademunt, aardbeienmunt en als die andere muntsmaken.
  • Citroenmelisse,
  • Citroentijm en ‘echte’ of gewone tijm.
  • Salie.

Je eigen kruidentuintje om kruidenthee mee te zetten

Dat ga ik zelf maken

Ja natuurlijk, ieder tuincentrum verkoopt deze planten evenals de markt of supermarkt. Je kunt je eigen combinaties kiezen en samen in een bak zetten. Munt tijm en citroenmelisse overleven de winter meestal. Dat wordt seizoenen lang genieten van je tisane/thee.

 

Bewaren