Hummus is voor mij geen eten, het is een levensvoedsel dat ik altijd in huis moet hebben. Ik maak het als het kan iedere week zelf, vries het ook in en anders is het in de supermarkt te verkrijgen. Waarom doe ik dat?

Omdat het puur is en omdat het mij een goed en voldaan gevoel geeft. Het is goedkoop en super gezond. 16 jaar was ik toen mijn Joodse vriendje het mij liet proeven in een Israëlisch restaurant in Amsterdam. Sindsdien ben ik er aan verknocht. Inmiddels ben ik 60 jaar oud, eet ik al 40 jaar vegetarisch en met een BMI van 21.8 kan ik wel zeggen dat de hummus daar een hoofdrol in speelt. Yotan Ottolenghi heeft ervoor gezorgd dat ik hummus als levensvoedsel zie!

Het basisrecept

Hummus bestaat uit kikkererwten, sesampasta, olijfolie en citroensap. Nou hoe gezond wil je het hebben. Op de foto hieronder heb ik zowel de kikkererwten van Bonduelle in blik staan, alsmede een zak van Hak, het liefst week en kook ik ze zelf maar dat is een project van 24 uur en niet voor iedereen (ook vaak voor mij niet) haalbaar. Het voordeel van de voorgekookte kikkererwten is dat ze zacht zijn zodat je ze makkelijker kunt pureren. Het nadeel is dat je niet weet waarin ze gekookt zijn. Er gaan geruchten rond over koken in varkensbouillon en voordat ze in glas of blik gaan, zijn er misschien conserveringsmiddelen toegevoegd. De zak van Hak en het blikje van Bonduelle bevatten volgens de verpakking alleen kikkererwten, water en zout. De sesampasta, ik noem het Tahin, kan je vaak in de supermarkt, natuur- of Turkse winkel kopen, de kikkererwten trouwens ook.

Zo maak je het

  1. Je spoelt de kikkererwten af in een vergiet.
  2. Je mikt ze in een kom en voegt de Tahin toe. Hoeveel? Aan 1 blikje of zak zou ik 2 eetlepels Tahin toevoegen.
  3. Je knijpt 1 citroen erover uit of deze heb je van tevoren geperst.
  4. Je voegt wat olijfolie en water toe, van ieder maximaal 100 ml.
  5. Je zet de staafmixer erop/ of het gaat allemaal in de blender/ of in de keukenmachine. Handmatig stampen gaat ook goed.

Nu heb je een mooie puree

Indien nodig voeg je nog wat water toe. Ja en dan ga je jouw zelfgemaakte hummus aankleden. Met (kruiden)zout, paprikapoeder en een scheut olijfolie. Je kunt de hummus zo eten, of op een geroosterde pita of opgediend. Zie de foto’s.

Een bijzonder cadeau

Levensvoedsel maakt je blij en voldaan!