Nadat mijn hummusrecept in de digitale versie van het NRC was geplaatst onder de titel ‘Ott0 en de 55-plus vrouwen’ kregen we veel reacties…

Otto verwijst naar Yotam Ottolenghi en hij schrijft lyrisch over hummus. Zijn kookboek ‘Plenty’ is voor mij een belangrijke inspiratie bron. De titel slaat op:’groente genoeg om héél lekker mee te koken’. Groenten in de hoofdrol, daar hou ik van! Hummus verschijnt onder diverse namen, het wordt ook verkocht onder de namen Hoemoes en Houmous.

Wat is er zo mooi aan hummus?

Als je graag kaas, vleeswaren of ei op je brood hebt dan is hummus een volwaardig, gezond en goedkoop alternatief, hummus kun je ook goed combineren met zowel kaas, vleeswaren en ei. Hummus bestaat uit peulvruchten, meestal kikkererwten maar je kunt alle andere peulvruchten ook gebruiken. Bonen komen meestal uit Nederland en volgens Kassa is hoemoes (hun spelling) ‘rijk aan volwaardige eiwitten, voedzaam, goedkoop, gezond, gemakkelijk te verwerken en ook nog eens goed in Nederland te telen. Die teelt draagt op zijn beurt ook nog eens bij aan de bodemvruchtbaarheid en bindt stikstof. Als het om eiwitten gaat en je peulvruchten als vleesvervangers beziet, zijn ze vele malen duurzamer dan gefokt vlees. De opbrengst per oppervlakte landbouwgrond is tien tot twintig maal hoger’.

Dat klinkt toch beter dan de varkensvleescurry van het Voedingscentrum.

Zie ik peulvruchten als vleesvervangers?

Toevallig vroeg trainingsmaat W. dat zaterdagochtend toen we ons afbeulden in een super gave trailrun Nordic Walking. Hij was intelligent genoeg om mijn reactie te voorspellen want als je, je hele leven al geen vlees of vis wilt eten dan vervang je dat ook niet. Je leeft in een balans met soja, granen, noten, groenten, fruit en nog veel meer plantaardige heerlijkheden. Kijk eens naar het het blad ‘Lekker vegetarisch’ van de vegetariërs bond. Dit schreven zij als reactie op de nieuwe richtlijnen: ‘Eigenlijk was de Vegetarische Schijf, met adviezen om volkorenproducten, peulvruchten en noten te eten zijn tijd ver vooruit.’

Een bijzonder cadeau

Eigenlijk was de Vegetarische Schijf, met adviezen om volkorenproducten, peulvruchten en noten te eten zijn tijd ver vooruit.

Ik ben 60 jaar

Ben ik even blij dat ik altijd de vegetarische adviezen heb gevolgd. Ik heb 3 kinderen gekregen en hen borstvoeding gegeven. Ik heb een BMI van 21.8 en sport 4 keer in de week maar volgens de Richtlijnen Goede Voeding die in 1986 en 2006 verschenen had ik tekorten moeten vertonen. Want ik eet vlees, noch vis en geen zuivel alleen kaas met vegetarisch stremsel en vaak ei en roomboter. Dit is geen advies, ik wil gewoon niet anders.

De moraal van dit verhaal

Laat je niet gek maken door voedingsvoorschriften. Kies dat wat bij jou past en haal er het beste uit. Via dit blog geef ik je informatie zodat je zelf wat makkelijker kunt kiezen. Wat wil jij echt aangaande eten en drinken?

Eerder verschenen over Hummus:

Groene Hummus

Hummus, Ottolenghi en NRC

Hummus

Hummus, het levensvoedsel