Heet eten is goed voor je! Dus fruit dat rode pepertje, pak een pot sambal, flesje tabasco of strooi kwistig met de chilipeper. Het effect kan zomaar een beter gewicht zijn…

Capsaïcine is de stof die rode pepers heet maakt. Als je deze naam googelt krijg je zo’n 150.000 hits vooral met medische toepassingen waaronder crèmes tegen zenuwpijn. Maar de stof is vooral bekend als voedingsmiddel dat kan helpen om af te vallen en om na het afvallen beter op gewicht te blijven. Er zijn diverse studies naar gedaan en net als groene thee kan rode peper je helpen om een goed gewicht te houden. Je lichaam gaat meer energie verbruiken en je hebt eerder een vol gevoel.

Heet eten, hoe maak je dat?

Als je de rode peper voor je hebt, spoel je deze af met water, je haalt het groene deel eraf en snijdt de peper doormidden. Je ziet nu de pitjes aan de zaadlijsten hangen. De pitjes rits je er voorzichtig af en deze gooi je weg. De meeste capsaïcine zit in de zaadlijsten, wil je minder heet eten dan verwijder je die, snijd de peperdelen vervolgens in kleine ringetjes. De capsaïcine blijft ook na verhitting actief en is oplosbaar in vet, smoor de rode peper dus lekker in wat olie en verwerk deze daarna in je eten.

Eet niet meer dan 9 rode pepers per dag zoals Azië wel voorkomt want dat vindt je maag niet leuk.

Heet tussendoortje

Neem een biologische rijstwafel, beleg deze met pindakaas die alleen uit pinda’s, olie en zout bestaat, daarna komt sambal of tabasco en leg daarop banaan of wat komkommer die je even in azijn hebt gelegd. Die pindakaas kan je kopen bij de goed gesorteerde supermarkt of bij de natuurwinkel. Neem als 55-plusser wel je bril mee naar de winkel om de ingrediënten te lezen. De sambals ben ik bijvoorbeeld nog aan het uitzoeken aangaande het suikergehalte. Een goed alternatief is een flesje tabasco. Ik kan er geen suiker in ontdekken en je kunt de dosering goed regelen.

Eet smakelijk