Havermout-muesli is bedacht door de Zwitserse arts Maximillian Bircher-Benner in het jaar 1900. Hij bedacht ook dat havermout die je een nacht laat weken, de volgende ochtend beter verteerbaar is…

Bircher-Benner was arts en voedingsdeskundige en was eind 19e eeuw de uitvinder van muesli. Dit mengsel van granen, noten en fruit heeft een enorme invloed gehad op ons eetpatroon. Muesli bestaat voor een groot gedeelte uit havermout en hij adviseerde om de havermout een nacht te laten weken.

Hoe gaat dat weken?

  • De avond tevoren doe je per persoon 40-50 gram havermout in een kom, 50 gram is een half theeglas of 7 eetlepels.
  • Dan kun je er water, jus d’orange, soja-, amandel- of havermelk overgieten of welke melk je wilt tot de vertrouwde geiten- en koemelk aan toe.
  • Voeg zoveel vocht toe dat de havermout net onderstaat. De kom zet je afgedekt op het aanrecht of in de koelkast. De volgende ochtend hoef je alleen nog wat noten en vers of gedroogd fruit toe te voegen.

Havermout op deze manier klaargemaakt is lekker èn geeft langdurig een gevoel van verzadiging waardoor je lichaam en geest niet zo snel tot snaaien of snoepen aanzetten.

Moet je havermout dan niet koken?

Nee dat hoeft niet als ze geweekt is. Maar je kunt het gerechtje natuurlijk wel koken of even opwarmen. De voorgekookte havermout van Quaker (voorheen HO) is na een nachtje weken heerlijk zacht, rauwe havermout of havervlokken blijven naar mijn smaak wat hard dus die kook ik liever even. Dat koken kan ook ’s avonds, dan laat je de gekookte havermout de hele nacht rusten in een kom. Dit levert heerlijk zachte havermout op.

Tip van Micha: Elke ochtend eet ik havermout door mijn muesli met yoghurt of met opgewarmde haverdrank, geweekte abrikozen, walnoten, amandelen en wat vers fruit.

Ik gruw van havermout

Dat komt vaak door jeugdherinneringen aan havermoutpap met vel van de melk erop. Deze havermout met fruit en noten is een compleet ander gerecht. En het is de moeite van het proberen waard want dit zijn de voordelen van havermout:

  1. Havermout is goedkoop.
  2. Havermout kan je altijd in voorraad hebben want het wordt niet oud zoals brood en je hoeft het ook niet in te vriezen.
  3. Het milieu wordt nauwelijks belast door productie en verpakking.
  4. Havermout is een bron van vezels en helpt het cholesterolgehalte verlagen.
  5. En het allermooiste: havermout op deze manier klaargemaakt is lekker èn geeft langdurig een gevoel van verzadiging waardoor je lichaam en geest niet zo snel tot snaaien of snoepen aanzetten.