Havermout en boerenkool, traditioneel Hollands eten, zijn super foods geworden, onze ouders wisten ook al hoe gezond en lekker ze zijn. Mijn havermout in de hooikist heet nu overnight oats, en boerenkool is kale geworden.
Wat kan ik toch genieten van al die jonge vrouwen die de sterren van de hemel koken, die eten met bewegen combineren en die stralen van gezondheid. Zij zijn een rolmodel voor veel vrouwen. Zij maken het eten dat ik uit mijn jeugd ken hip. Zo ook Kris Verburgh, de havermoutman die de ‘Voedselzandloper’ schreef.
Havermout
Als kind kreeg ik het als pap voor ontbijt, heerlijk warm, dik en romig. Als student maakte ik het ’s avonds aan met warm water en verpakte het goed om gedurende de nacht lekker te weken, het hooikistprincipe. ’s Ochtends deed ik er een eetlepel gecondenseerde melk doorheen en aten we het met vers fruit. Cees en ik waren toen 20 en 19 jaar oud. Superleuk dat ons deels zelfbedachte ontbijt nu ‘overnight oats’ heet. We zijn nu 61 en 60 en eten nog steeds iedere ochtend havermout, we strooien het over ons fruitontbijt waarover Cees een bakje yoghurt giet en ik sojayoghurt.
Wat geniet ik toch van al die jonge mensen die ons traditionele voedsel weer hip maken.
Recept voor quiche met havermout en boerenkool
Als ik een quiche maak dan doe ik dat het liefst met een bodem van havermout. Dit recept is gebaseerd op een quichevorm met een doorsnede van 24 cm. Alle benodigdheden zijn groen gemaakt. Maar je kunt zelf je variaties maken met restjes groenten en kaas of met dingen die je speciaal koopt, met groenten kan je alle kanten op.
- Bekleed de vorm met een vel bakpapier, haal daar een kwastje olie over.
- Doe 150 gram havermout in een kom, meet 3 eetlepels kokosolie af, verwarm die even zodat ze vloeibaar is en giet ze ook in de kom, daarna volgen 1 of 2 eieren, wat zout en kruiden, bijvoorbeeld kerrie, kurkuma en paprika.
- Kneed dit met de hand door elkaar, stort het in de quichevorm en druk het goed aan met je hand en vingers. Je bodem is nu klaar.
- Pak een steelpannetje en doe daar een bodempje water in.
- Pak een pak diepvries boerenkoolblokjes, neem er een handvol uit (1/4 van het hele pak) en zet het pak terug in de diepvries. De boerenkool gaat in het pannetje, zet het op laag vuur zodat de boerenkool ontdooit.
- Zoek nu naar restjes groenten, ik vond 3 wortels in de koelkast en in de diepvries een pakje met nog wat tuinerwtjes. Maak de groenten schoon indien nodig, maak er kleine stukjes van, verzamel alle groenten in het pannetje en laat het ± 5 minuten zachtjes koken.
- Afgieten is waarschijnlijk niet nodig. Laat de groenten even afkoelen in een schaaltje.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
De saus
- Doe in een kom het hele pakje (soja)room met 2 of 3 eieren. Mix dit totdat het een beetje schuimt.
- Voeg de halve zak geraspte kaas toe.
De quiche
- Spreid het groentenmengsel over de bodem en druk het met je vingers een beetje aan.
- Ga het kruiden, ik vond een stuk gember dat ooit vers was en voegde het in stukjes toe.
- Giet de saus erover en daarop de rest van de kaas.
- Zet de quiche ± 30 minuten in de oven.
Het resultaat
De quiche even laten afkoelen voordat je hem aansnijdt. De 2 dagen erna is hij nog lekkerder en je kunt porties invriezen. Heerlijk als lunch, diner en borrelhap.
Bon Appétit.
Geef een reactie