Zoveel groenten in een taart, dat wordt smullen voor 4-6 personen. Het recept is van Yotan Ottolenghi en staat in zijn kookboek ‘Plenty’ waarin groenten de hoofdrol spelen. Ik heb het recept iets vereenvoudigd, kijk maar mee…

Dit heb je nodig voor de groentetaart met geroosterde groenten:

  • ondiepe taartvorm van 22 cm doorsnede liefst met losse bodem, vel bakpapier
  • pakje diepvries hartige taartdeeg, olijfolie
  • voor de saus en topping: 2 eieren, 200 ml slagroom, 250 gram ricotta, ± 8 cherrytomaatjes 
  • de groenten: 1 rode en 1 gele paprika, 1 aubergine, 2 uien, 1 zoete aardappel, 1 courgette alles middelgroot

Groentetaart met geroosterde groenten

Haal de uiteinden van de courgette, zoete aardappel en de aubergine. Schil ze en snijd ze in blokjes van 2 à 3 cm. Doe de blokjes in een kom, giet er wat olijfolie over, meng alles door elkaar met je handen. Nu kan het mengsel op een oven tray (bakplaat of ovenschotel) zet deze in de oven en stel deze vervolgens in op 180º (hete lucht) of 200º. Spoel ondertussen de paprika’s af, snijd ze door midden, haal het steeltje weg en de zaadlijsten en pitjes eruit en snijd de paprika in stukjes van 4 à 5 cm. Doe ze in de kom, ontvel de uien en snijd die ook in stukjes, alles gaat in de kom en meng het met eventueel wat olijfolie door elkaar. Het aubergine mengsel staat nu zo’n 15 minuten in de oven en de oven is lekker op temperatuur. Voeg het paprika/ui mengsel toe aan de oven tray, verdeel alles gelijkmatig en stel de tijd in op 20 minuten.

De taartbodem en saus

Haal het pakje hartige taartdeeg uit de vriezer en leg 6 plakjes op het aanrecht. De rest kan terug in de vriezer. Bedek de taartbodem met een vel bakpapier en knip de randen bij. Bekleed de vorm met het taartdeeg en zorg dat het deeg over de rand hangt, anders glijdt het straks weg als de vulling erop komt. Ruikt het al lekker naar geroosterde groenten? En zijn de 20 minuten voorbij? Stort de groenten dan uit de ovenschotel op het taartdeeg. Het zijn zoveel groenten dat je denkt dat het niet past maar bij mij lukt het altijd net. De kom staat nog op het aanrecht, doe er 2 eieren in en 200 ml slagroom, wat peper en zout naar smaak, even los kloppen met een garde en voorzichtig over de groenten gieten. De tomaatjes halveren en op de saus leggen en daar bovenop de ricotta in forse dotten.

Zet de taart ± 40 minuten in de oven

Laat even afkoelen voor het aansnijden. Breek of knip de overhangende deegstukken eraf. Als je serveert met een moot zalm of gekookt ei, omelet of wat kip dan kun je makkelijk met 6 personen van deze taart eten. De volgende dag is hij nog lekkerder en invriezen kan ook!

Groentetaart

Als je familie, vrienden of andere gasten iets bijzonders wilt voorzetten dan is deze taart ook geschikt!

Bewaren

Bewaren