In dit jaargetijde hebben we behoefte aan eten dat je van binnen verwarmt. Soep is daarom een goede keuze. Dit recept is makkelijk te maken, goedkoop, gezond en groen want er worden vooral restjes groenten gebruikt.

Google meldt dat Nederlanders vaker zoeken op ‘gezond eten’ dan op ‘diëten’. (Metro 21-11-2016) Ben ik blij mee! Hetzelfde artikel meldt dat er in de toekomst geen nadruk meer wordt gelegd op het feit dat gerechten zonder dierlijke producten zijn bereid. Het wordt normaler om vleesloos te eten. Hier alvast een recept voor vleesloze soep.

Soep recept met groenten in de hoofdrol

  • Zet een forse pan op fornuis of kookplaat en doe er zoveel olijfolie in dat de bodem bedekt is.
  • Snijd de ui in stukjes en fruit deze zachtjes in de olie.
  • Pak wat aardappels die kruimig koken, misschien een rest van de stamppot aardappelen? Schil ze en snijd ze in stukjes, ze gaan ook in de pan.
  • Voeg een liter water toe en 2 groentebouillonblokjes. Niet vals spelen hè en een vleesbouillonblokje uit je voorraad pakken.

GroentenNu is de basis klaar! En kan je groenten die nodig op moeten of er al een beetje verdroogd uit zien, verzamelen. Was ze, snijd ze in stukken en voeg ze toe aan de soep-in-wording in de pan. Groenten zijn net als bloemen, alle combinaties kloppen alleen met koolsoorten moet je oppassen want die overheersen vaak en kunnen de dag erna een nare smaak geven.

Gezonde soep van restjes

Dat is echt super goed. Je verspilt niets en krijgt veel groenten binnen. Na 30 minuten zachtjes koken kan meestal de staafmixer er wel op. Dat kun je in de pan doen maar pas dan op voor hete spetters, ik laat de soep liever afkoelen en pureer in een grote beslagkom. Daarna terug in de pan en vul meteen wat diepvriesdozen!

Bord gezond groentesoepHoud het sober

De soep wordt een zachte en toch ook stevige en voedzame soep. Hij glijdt vol en rijk in de diepe borden, scheut olie en wat peper erop misschien. Je kunt ook schijfjes winterwortel bakken in olie en die er voor het opdienen op leggen. Verder wat brood of een soepstengel erbij. En wil je wennen aan de toekomst waarin vlees een prachtig product is waarvan je geniet en dat door lokale, vakkundige boeren, slagers en koks bereid is en dat via hen misschien ook in de supermarkt ligt. Wen dan langzamerhand aan 60 % vegetarisch eten per week.

Begin ermee om iedere week deze soep te maken

En gooi er geen dierendingen in. Je lichaam zal er blij mee zijn! Zo word je iemand die vlees als een delicatesse ziet en niet als iets dat je automatisch consumeert.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren