Nicolette schrijft

Eiwitrijk eten

Als je ouder wordt is het belangrijk om eiwitrijk te eten. Laten we zeggen dat dit rond de 50 jaar begint. Ook als je gewicht perfect is kun je aangaande eiwitten ondervoed zijn.

Oh, dat herken ik zo, als je een tijd niet kunt bewegen èn niet goed kunt eten dan verdwijnen je spieren als sneeuw voor de zon.

Power eiwit boost dus!

Ik heb een greep in mijn koelkast en voorraadkast gedaan aangaande eiwitten:

 • per 100 gram verse geitenkaas: 16 gram
 • per 100 gram quinoa + spelt: 13 gram
 • per 100 gram mung splitbonen: 24 gram
 • per 100 gram hoemoes: 6 gram
 • per 100 gram roomboter: 1 gram
 • per 100 gram karnemelk: 3 gram
 • per 100 gram tofu: 13 gram

Alles volgens de verpakking en in afgeronde hoeveelheden.
De kipfilet en de tartaartjes die er liggen geven geen eiwitten aan.

Power eiwit food dus!

Wij hebben zo’n beetje alles wat er dit seizoen aan groenten en fruit te koop is gekocht. Ik heb onze wok of hapjes- braad- soeppan klaargezet. Ben groenten gaan schoonmaken, muziek in mijn oren, verstand op nul en verder geen gezeur aan mijn hoofd. Je zou het meditatief of zen kunnen noemen. Heb quinoa van Nederlandse bodem voorgekookt evenals de bonen, daarna in de pan gedaan waarin de uien, wortels, paddenstoelen, paprika’s  en bleekselderij al lagen te sudderen.

Hoe goed wil je het hebben?

Voeg geitenkaas of gebakken tofu toe en je hebt het meest eiwitrijke product dat je kunt eten. Bewaar het in de diepvries en je hebt zomaar 10x een supergezonde en lekkere maaltijd liggen. Die karnemelk en roomboter hoef ik niet meer, ik haal er toch nauwelijks eiwit uit.

Kan ik jou iets van mijn blijheid meegeven?

Eten is vooral het onderhouden van jouw lichaam. Klaar! Zoals je auto ook de juiste brandstof nodig heeft, heeft jouw lichaam dat ook. Maar ons lichaam is meer dan een motor, het laat onze geest ook genieten. Zoek de dingen waar je echt van geniet, neem ze tot je, laat ze jou voldoening geven en delete alles wat je niet echt boeit.

Jij hebt de regie over dat wat jij in je mond stopt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 1. Liane

  Hoi Nicolette,

  Ter aanvulling: 100 gram kipfilet bevat 22.8 gram eiwit en 100 gram tartaar 21.8 gram. Dus goede eiwitleveranciers ook voor mensen die wel eens wat vlees willen eten. En er zijn groepen mensen die de dierlijke eiwitten makkelijker opnemen dan de plantaardige, ook al zijn de meningen daarover verdeeld als je je een beetje hebt ingelezen in voedingsleer. Maar het is het belangrijkst dat je eet waarbij en waardoor je je goed voelt!
  Groetjes, Liane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette

Naar boven