De nieuwe schijf van 5

De nieuwe schijf van 5 van het Voedingscentrum staat online. Met spellingfout in de toelichting en zonder contact mogelijkheden wegens bezuinigingen tenzij zakelijk. Is het Voedingscentrum nog van deze tijd? Je kunt hieronder een reactie plaatsen en ik geef ook antwoord.

De spellingfout: ‘Door een voeding met een lage GI lijkt het risico op chronische ziekten iets vermindert‘. Ik zou er verminderd van maken en was zo aardig om hen daarop te willen attenderen maar kan geen contact krijgen. Niet via mail noch telefonisch en ik ga zo’n fout echt niet op Twitter of Facebook zetten. Waarom niet? Omdat het mij inmiddels helemaal niet meer om deze fout gaat maar om de bereikbaarheid van het voedingscentrum. Let wel, het gaat hier om een gesubsidieerde stichting die mijns inziens niet voldoende bereikbaar is voor de doelgroep van deze blog zijnde vrouwen van 55-plus. En ja, natuurlijk gaat deze blog naar hun Facebook.

Is het Voedingscentrum nog van deze tijd?

Neem palmsuiker of kokospalmsuiker, voor mijn bananenbrood recept hiervoor pluis ik gegevens daarover uit. Dit krijg ik bij het voedingscentrum als ik palmsuiker zoek:

voedingscentrum 1

Een recept van ‘Varkensvleescurry met aubergine’. De combinatie van curry en aubergine is goed en de palmsuiker past er ook bij maar houdt het eten van varken bij de Hollandse rookworst en mix het niet met eten uit culturen die geen varkensvlees eten. En waar is de informatie over palmsuiker?

het enige dat het voedingscentrum meldt over palmsuiker is verpakt in een varkensvleescurry

Wat doet het Voedingscentrum voor 55-plus vrouwen?

Tja een BMI- testje doen is altijd leuk als je weet dat je onder de 22 zit. Maar indien te hoog dan geeft het alleen stress. En in mijn geval en in dat van mijn familie hebben we nooit volgens de schijf van 5 gegeten. Wij aten altijd al minder of geen vlees, beperkt vis, veel minder brood en veel meer groenten. En wat nog veel belangrijker is dat is de kwaliteit van het voedsel. Heb ik de aandacht daarvoor over het hoofd gezien bij de nieuwe schijf van 5? Het voedingscentrum doet niets voor vrouwen zoals ik.

Ik ben 60 en heb nooit volgens de schijf van 5 gegeten

Waarom geen aandacht voor vegetarisch etende vrouwen? Behalve dan het menu voor ‘een dagje zonder vlees’? En waarom geen aandacht voor veganistisch etende vrouwen? Het mooie van ouder worden, vind ik dat je gelijk krijgt: volgens de normen van het voedingscentrum zou ik nu een bot-ontkalkt-wrak zijn. Maar hoppa, 7 km in 42 minuten, 35 km met bepakking per dag…

Vorige

Geluk volgens Johan Cruijff

Volgende

Tijd, hoe ga jij daarmee om?

 1. Dag Nicolette,

  Ik zag je berichtje op onze Facebook, over waarom we niet bereikbaar zijn via telefoon en mail. Normaal gesproken zijn we niet bereikbaar voor 1 op 1 vragen: dit kostte te veel geld en tijd en de overheid heeft besloten om ons hier geen subsidie meer voor te geven. We geven nog wel antwoorden op social media, daar kunnen meer mensen meelezen. En hier op je blog idem dito.

  Het goede nieuws is dat we zijn twee weken wel antwoorden geven via mail: http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/stuur-een-vraag-in.aspx We hebben vorige en deze week extra mensen ingezet om alle vragen rondom de nieuwe Schijf van Vijf te beantwoorden.

  Dan wat antwoorden op vragen die je stelt. Ik bespeur een soort algehele teleurstelling, maar ik hoop dat ik wat kan toelichten.

  De spelfout heb ik aangepast.

  Je mist specifieke info voor de 55+er? Onze tool De Schijf van Vijf voor jou houdt rekening met leeftijd: http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx
  (…)
  We zijn aan het kijken of we in de toekomst meer specifieke info kunnen aanbieden voor 55+ers.
  (…)

  Hoop dat ik het wat heb kunnen toelichten. Voor vragen kun je ons dus nog mailen.
  Groeten Chantal, redacteur Voedingscentrum

  • Beste Chantal,
   Bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie. Fijn dat jullie nu ook via email bereikbaar zijn. Ik heb een deel van je reactie geplaatst.
   Met vriendelijke groet, Nicolette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén