parkinson monster

Het parkinsonmonster parkeren we in een donkere hoek

Omgaan met de ziekte van Parkinson

Hoe ga je om met ziekte van Parkinson? Hoe ga je om met een zieke partner? Het zijn vragen die ik mijzelf nooit stelde. Misschien was ik bang voor mijn  antwoord: ‘Ik wil en kan hier helemaal niet mee omgaan!’

Maar je kunt er niet omheen. Je kunt letterlijk weggaan maar als je blijft dan speelt de parkinson een rol. Onderstaande heb ik zo geschreven dat het op alle ziekten van toepassing is.

Ik heb voor mijzelf een overlevingsplan gemaakt:

  1. Realiseer je dag en nacht dat jij een relatie hebt. Jullie zijn partners. Patiënt is je partner bij de arts of specialist, thuis jouw geliefde!
  2. Accepteer de situatie. Vraag je nooit af ‘Waarom overkomt ons dit?’ Het is zoals het is.
  3.  Ga inventariseren wat er mogelijk is. Schrijf het liefst op. Kijk niet naar wat niet kan maar naar dat waar je van droomt. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt.
  4. Permitteer je geen negatieve gedachten, zet ze direct om in mooie gedachten.
  5. Wees goed voor jezelf, jouw lichaam en geest hebben het zwaar te verduren. Als jij instort is de ellende nog groter, dus zet jezelf voorop!

In het boek staan tips en adviezen die helpen om die vijf stappen te zetten.

Klein en concreet denken

Moeilijke dingen kun je makkelijk maken door ze te koppelen aan een concreet beeld. Zo helpt het om de nare dingen van parkinson te plaatsen in een monster, misschien zie jij er een gifgroen draakje bij of een hologige allesvreter. Tegen dat monster kan je hard NEE roepen of STOP! Luistert het niet dan kan je het in je gedachten wegstoppen in een hoek. Het lucht echt op. Je kunt in het parkinsonmonster je angst voor de toekomst stoppen of je angst voor de uitslag van een naderend onderzoek.

Het helpt ook om klein te denken. Angst voor het einde, angst voor aftakeling het zijn levensvragen die je niet verder helpen. Angst helpt je nooit verder. Niemand kent de toekomst dus waarom zou je daar bang voor zijn? De kans dat je dood gaat is 100 % en dat is al zo vanaf het moment dat je verwekt werd. De vraag is alleen wanneer je gaat en laat dat nu door geen mens te voorspellen zijn. Laten we klein denken en iedere minuut van de dag pakken. Carpe Diem!

In het boek staan meer tips en adviezen die je helpen parkinson de baas te worden.

Lees ook:
Parkinson startpagina
Over leven met parkinson
18 parkinson paradoxen
De donkere dagen voor de diagnose
Reacties van lezers op ParkinsonPartner
Het boek ParkinsonPartner bestellen
Stress of burn-out bij mantelzorg: wat doe je eraan?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vorige

Op zoek naar een bijzonder cadeauboek?

Volgende

Werken met Parkinson

  1. Gerlach

    Een prachtig relaas. Ik, als parkinsonner, was erg benieuwd hoe jij aankeek tegen de ziekte. Wat een parkinsonner met zijn omgeving doet. Sommige passages zouden aan onze keukentafel kunnen zijn opgeschreven, andere weer geven nieuwe inzichten en handvaten. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén