Het is mijn passie om zo plezierig mogelijk oud te worden. Plezier heb ik door een zinvol leven in een gezond lichaam. Dat kan iemand met de Ziekte van Parkinson ook bereiken…
Als je de parkinsonner niet meer als patiënt ziet en je focust op samen gezond oud worden dan verandert je manier van denken. Ik ben gaan zoeken hoe je leefstijl in kunt zetten om de parkinson zo licht als mogelijk te laten zijn.
Wist je dat je door te luisteren naar muziek dopamine aanmaakt
In het boek begin ik het hoofdstuk over leefstijl met voeding en darmen. Daarna komt bewegen en gaan we kijken waarom de parkinsonner zo typisch loopt en hoe dat beter kan gaan. Dit hoofdstuk is bedoeld voor de partner en de parki. Het gaat over samen sportief lopen en fietsen. Inclusief een heus bewegingsschema. We eindigen met bewegen op muziek en een meditatie in 5 stappen. Hieronder een uittreksel uit het boek ParkinsonPartner:
Bewegen op muziek, speciaal voor parkinsonners
Oliver Sacks in zijn boek Musicofilia: ‘Het is muziek waaraan de parkinsonpatiënt behoefte heeft want alleen muziek, die strak en toch ruimtelijk is, lenig en levend, kan reacties uitlokken die dat ook zijn.’
Muziek die strak en toch ruimtelijk is. Lenig en levend! Die reacties uit kan lokken die ook strak, ruimtelijk, lenig en levend zijn. Zo pas je dat toe:
- Tegenwoordig kun je altijd je eigen muziek bij je dragen. Zorg voor oortjes of koptelefoon en gebruik je mobiele telefoon of een andere geluidsdrager.
- Stimulerende muziek is muziek waar jij van houdt anders werkt het averechts.
- Zoek muziek met een regelmatig ritme zonder haperingen. Dan beweeg je in cadans.
- Bij rapmuziek worden er liedjes ritmisch, half zingend en heel snel opgezegd met daaronder een beat. Als je kijkt naar de lichaamsbewegingen van rappers dan zie je een mooi voorbeeld van bewegen op muziek.
- De lichaamstaal van een dirigent is ook een inspiratiebron.
Muziek maakt ook blij en daardoor maak je dopamine aan. Als wandelaars moe zijn, helpt een wandelliedje vaak. Door te zingen, ga je in cadans lopen en zwaaien je armen vanzelf mee. Je vergeet dat je een parkinsonner bent en je wordt er heel vrolijk van. Vooral vals zingen of een mislukte canon werkt op de lachspieren.
Meer trucjes
Er zijn nog meer trucjes om jezelf op gang te brengen. Je negeert hiermee het beschadigde hersendeel en activeert de andere hersendelen.
- Start lopen niet als een duif maar als een pinguïn. Dus niet met kleine stapjes en je hoofd vooruit zoals een duif maar roep voordat je start het beeld van een pinguïn op en schuifel van links naar rechts, dan ga je vanzelf vooruit lopen.
- Maak je lang voordat je gaat lopen, steek je beide armen omhoog en reik naar de zon ook als deze achter de wolken verborgen is. Ga nog hoger, strek je helemaal uit en laat je armen gestrekt zover mogelijk naar achteren gaan, je hoofd gaat mee. Laat je armen nog steeds gestrekt langzaam zakken. Nu sta je kaarsrecht, met het hoofd iets achterover. Je bent klaar om een grote stap naar voren te maken.
- Gebruik prikkels uit je omgeving om op te starten zoals de voegen van stoeptegels die je helpen om lange passen te nemen. Of een stoeprand, afvoerputje of afgewaaide tak waar je overheen kunt stappen.
- Je begint de stap met je voet, landt op je hak en rolt naar je tenen: hakken – teen, hakken – teen.
Verzin ook je eigen trucjes, luister naar je lichaam, respecteer het, bewonder het en wees er blij mee.
In Parkinsonpartner staan meer tips en adviezen die je helpen parkinson de baas te worden.
Lees ook:
Parkinson startpagina
Over leven met parkinson
Het parkinsonmonster
18 parkinson paradoxen
De donkere dagen voor de diagnose
Reacties van lezers op ParkinsonPartner
Geef een reactie