Mijn toilet is zojuist schoongemaakt met WC-eend. Kalk, vuil en nare geuren zijn volgens de verpakking hierdoor verwijderd en het is nu langdurig fris. Helaas heb ik wat geknoeid op de WC-bril en die is nu dof op die plek, mijn eigen schuld

WC-brillen houden niet van WC-eend, de verpakking waarschuwt daar ook voor. Waarom koop ik eigenlijk zo’n product? Misschien door deze belofte:

WC Eend Toiletreiniger nr.1 ontkalker/ €1,85 / 2e GRATIS

De 2e gratis, daar ben ik altijd wel gevoelig voor, en dan die zekerheid van een schoon toilet zonder kalk, vuil en nare geuren maakt dat ik zelf niet hoef na te denken. Alhoewel mijn toilet na de WC-eend juist stonk naar een chemisch toilet.

Marketing in schoonmaken

Voor iedere schoonmaakklus is er een middel. Het bekende merk HG omvat zo’n 300 soorten reinigers. Voor mijn gezoete granieten aanrecht raadde de natuursteenhandel Vim* aan voor vlekken en zachte zeep om schoon te maken. Vim èn zachte zeep kosten samen nog niet eens 1 euro en je doet er maanden mee. Nu 7 jaar later is het aanrecht nog als nieuw, mag ook wel voor zo’n peperduur, hoogwaardig natuurproduct. Als ik was gaan googelen dan had ik dit gevonden: HG natuursteen toplaag hersteller 250 ml €11,99 en HG kleur verdieper graniet 48 €20,30. HG producten zijn marketingproducten waarvan mij niet duidelijk is welke grondstoffen erin zitten, die gaan echt niet op mijn aanrecht. *Vim ook niet zomaar gebruiken, dat is voor mijn gezoete aanrecht geschikt, zachte zeep is meestal genoeg.

Iedere keer als ik weer die lelijke doffe plek van de WC-eend zie dan weet ik dat zulk chemisch spul mijn huis niet meer inkomt.

Wat vind je van dit middel?

  • het ontkalkt, reinigt en ontvet en is minder schadelijk voor het milieu dan welk ander ontkalkingsmiddel dan ook
  • voor binnen:
  • voor sanitair, huishoudelijke apparaten (ook je wasmachine), pannen en kleding
  • voor in de was want de kleuren van je kleding blijven helder, het verwijdert daarnaast zeepresten in je wasmachine, het maakt stoffen zachter en neutraliseert vieze geuren
  • en buiten:
  • voor ramen
  • voor groene tegels, onkruid en om mieren te weren

Het gaat over schoonmaakazijn: overal te koop voor €0,30 per liter. Koop maar meteen een paar flessen want al snel kun je niet meer zonder.

Hoe maak ik nu de wc schoon?

Op een sponsje doe ik ruim onverdunde schoonmaakazijn en sop daarmee onder de rand van de pot, laat het minimaal 30 minuten intrekken. Daarna maak ik in een emmer een sopje van heet water en wat zachte oftewel groene zeep uit een pot (€0,52)  die ik er doorheen klop met een garde. De wc doortrekken en over het deksel een deel van het sop gieten, deksel omhoog en over de klep gieten en zo door. Nu ligt er lekker veel water op de toiletpot en op de vloer. Laat dit ook 30 minuten intrekken en maak vervolgens het sanitair schoon met een microvezeldoekje en de vloer met een dweil of mop. Af en toe neem ik de tegels van de wand mee. Zachte zeep is goedkoop en heel goed voor tegels en sanitair. Iedere keer als ik weer die lelijke doffe plek van de WC-eend zie dan weet ik dat zulk chemisch spul mijn huis niet meer inkomt.

En zachte zeep geurt heerlijk! Zo lekker naar vroeger.