Opgeruimd staat voor blij, vrolijk en opgewekt. Opgeruimd betekent ook lekker ordelijk en zonder rommel. En van iemand die je liever ziet gaan dan komen zeg je: ‘Opgeruimd staat netjes’…

Dit schrijft gratis dagblad Metro op 30 mei: ‘Rommel is de grootste ergernis voor Nederlanders in huis… Mensen voelen zich het fijnst in een schoon en opgeruimd huis met daarnaast een aangename temperatuur en fijne huisgenoten’.

Waauw, daar kan ik wat mee!

Bedankt Metro voor het publiceren van die gegevens. In eerdere blogs op deze site heb ik het al over opruimen gehad want vooral de huishoudens van 55-plus vrouwen slibben vaak dicht.

Bijvoorbeeld door veranderingen in je leven:

 • Zoals je ouders die kleiner gaan wonen, naar een verzorgingstehuis gaan of sterven. Wat doe je met hun inboedel, de fotoalbums, de objecten met andere herinneringen?
 • Of je bent gescheiden en je ex heeft uit het huis alleen de spullen meegenomen die zij/hij belangrijk vond waardoor jij achter blijft met de meuk.
 • En dan die kinderen, ook zij nemen altijd mee wat ze nodig hebben en mam is er voor de opslag.

Aan de slag

Maak van jouw huis een kasteeltje al woon je op 20 vierkante meter. Hoe?

 1. Laat de emoties los. Het gaat om voorwerpen. En opruimen gaat om jou. Wat wil jij echt altijd bij je houden? Dat geef je een mooie plek.
 2. Wat kan weg? Het hielp mij enorm om alles wat weg kon naar een goed doel te brengen. Je kunt je spullen ook te koop aanbieden op Marktplaats of iets dergelijks zorg in dat geval dat je een ultimatum stelt in de zin van binnen 14 dagen moeten ze verkocht zijn anders gaat alles naar Spullenhulp/Leger des Heils of andere goede doelen.
 3. Heb jij ook veel fotoalbums en dia’s gekregen? Digitaliseer belangrijke foto’s en dia’s, deel ze met de familie en bewaar ze in een digitale fotomap. De originelen kunnen dan weg als je dat wilt en anders bewaart een ander ze maar.

Het gaat niet om opruimen het gaat om jou.

Opruimen levert tijd op

Hoeveel tijd verspil je door iets te zoeken? Die tijd kun je winnen door op te ruimen.

 • opruimtip 1 Maak je tas iedere dag leeg en stop dat wat je de dag erna nodig hebt er weer in. De rest leg je op een vaste plek.
 • opruimtip 2 Zet een bakje op een centrale plek in je huis en doe daar het volgende in: plakpapiertjes en gewone memo’s, een pen, een potlood met puntenslijper, schaar, nietmachine en postzegels. Leg de spullen na gebruik terug in het bakje.
 • opruimtip 3 Geef alles een vaste plek en ruim na gebruik de voorwerpen daar weer op. Denk aan autosleutels, fiets- en huissleutels.
 • opruimtip 4 Selecteer alle inkomende post direct na het legen van de postbus of als je ze oppakt van de deurmat. Gooi alles wat niet belangrijk is direct in de papierbak en de rest in een postbakje.
 • opruimtip 5 Doe hetzelfde met je mailbox. Beantwoord mails die een korte reactie vragen direct.

Verwerk je inbox en je postbakje

Neem een vast moment van de week, de maandagochtend of de vrijdagmiddag zijn hiervoor meestal geschikt. Verwerk je postbakje, betaal facturen en zet alles op de goede plaats in je mappen. Doe hetzelfde met je digitale post, print belangrijke papieren uit en berg ze op. Gooi alles weg of bewaar het op een vindbare plek zodat je inbox en postvak leeg zijn.