Een vast ritme voor eten en slapen, voor inspanning en voor rust, lukt het jou om daaraan vast te houden? Het zou wel eens het verschil kunnen maken tussen gezonde, vitale 55-plussers en zij die kampen met welvaartsziekten.

Reinheid, Rust en Regelmaat, deze 3 R’s kennen we al sinds de 19e eeuw. Onze grootouders en ouders zijn ermee opgegroeid. De meesten waren actief tot op hoge leeftijd en welvaartsziekten die bestonden nog niet. Toen ik in 1973 Pedagogie ging studeren werden de 3 R’s niet eens genoemd, ze waren weggestopt als een vreselijk tuttige benadering. Maar nu zijn ze weer helemaal terug!

Rust en regelmaat zijn gewoonten die je jouw leven lang kan aanhouden en die je gezond en vitaal houden!

Rust en regelmaat

De 3 R’s gaven een houvast bij de opvoeding van baby’s en jonge kinderen. In die zin zijn ze nog steeds actueel alhoewel ook het stimuleren van beweging en van taalontwikkeling nu in het rijtje thuishoort. En reinheid is voor de meesten van ons vanzelfsprekend. Maar rust en regelmaat zijn gewoonten die je jouw leven lang kan aanhouden en die je gezond en vitaal houden! In de Volkskrant van 12-11-2016 citeerde Aliëtte Jonker voedingswetenschapper Gerda Pot:

Tot mijn verbazing bleken mensen die op vaste tijdstippen eten minder vaak het metabool-syndroom te ontwikkelen, een combinatie van overgewicht, een hoge bloeddruk, diabetes en te hoog cholesterol. Zelfs als ze meer calorieën aten.

  • Eten op vaste tijdstippen.
  • En rust nemen op vaste tijdstippen.
  • En bewegen op vaste tijdstippen

Je lichaam is er blij mee!

Ben je de regelmaat kwijt, breng hem dan terug in je leven, je vaart er wel bij!

Je bent zelf je beste dokter

Want jij kent je lichaam als geen ander. Om ons heen wordt altijd en overal eten aangeboden. Jouw ritme, het op vaste tijden eten en drinken en precies dat nemen wat je wil, dat beschermt je tegen welvaartsziektes. Met een vaste klok aangaande eten, drinken, ontspanning, beweging en rust ben jij de held!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

24 foto-gedichtencombinaties in ‘De vliedende tijd’ Lees meer >>>