Eten Nederlanders eigenlijk wel minder vlees? Niet vergeleken bij de 50-er en 60-er jaren toen de porties kleiner waren en fast food nog niet bestond…

De 55-plussers van nu zijn in die jaren opgegroeid, wij aten bescheiden hoeveelheden vlees en vooral puur vlees. Kant-en-klaarmaaltijden kenden we niet en er werd niet ‘uit zakjes’ gekookt.

Meer suiker en meer vlees

In de welvarende jaren 1970,- 80,- 90 en 2000 werd er steeds meer vlees, vet en suiker geconsumeerd. Bewerkt voedsel deed zijn intrede waarin vet en suiker onmerkbaar aanwezig zijn. In veel kant-en-klaarmaaltijden zit vlees en bouillon verborgen, zelfs in potjes babyvoeding. Toch is het tij gekeerd.

Nederlanders aten in 2016 voor het vijfde jaar op rij minder vlees.

Per persoon daalde de consumptie dat jaar tot gemiddeld 75,4 kilo. Waarom eten mensen minder vlees? Dit geven zij aan:

  1. Het is goed voor je gezondheid
  2. Het is goed voor het milieu
  3. Het is beter voor dierenwelzijn
  4. Je bespaart geld
  5. Je eet lichter, lekkerder en gevarieerd

Een ons rundvlees kost evenveel water als een maand douchen

Gecheckt door NRC. Een maand lang dagelijks douchen kost ± 1.500 liter water. Dat kost de ‘water-voetafdruk’ van 100 gram rundvlees ook. Huh? Echt waar? Dat wist ik niet. Wel handig want zo zie je meteen hoe je wat liever voor de aarde kunt zijn door af en toe een onsje rundvlees te laten liggen. Een voorbeeld:

Maggi vervangt vlees voor groente.

‘Op de nieuwe verpakking van al haar maaltijdmixen heeft Maggi haar receptuur aangepast van 150 naar 200 gram groenten per persoon per avondmaaltijd. De extra 50 gram groenten in het recept komt in plaats van 50 gram vlees per verpakking. “Met 50 gram groente op een ander moment van de dag kom je daarmee in totaal op een dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram”, vindt het bedrijf. Op jaarbasis zegt Maggi ervoor te zorgen dat er in de Nederlandse huishoudens 840.000 kilo meer groenten wordt gegeten en 280.000 kilo minder vlees. Daarnaast geeft Maggi op een groot aantal verpakkingen ook variatietips om mensen te stimuleren een dagje zonder vlees te eten.’
Bron: persbericht Maggi gaat voor goed

Kleine beetjes helpen

Laat gewoon af en toe het vlees weg en kook zo dat je het ook niet mist. Alle recepten op deze blog zijn vegetarisch en er zijn er op internet ook genoeg te vinden. Wees vooral niet bang dat je het vlees moet vervangen. Vlees heb je niet (dagelijks) nodig dus hoef je het ook niet te vervangen. Geniet van heerlijke recepten met groenten in de hoofdrol. Voor mij staan er asperges klaar, ze zijn geel omdat we kurkuma in het kookwater hebben gedaan. Kurkuma versterkt ook de smaak. Hmmm, gebakken krieltjes, eieren en roombotersaus erbij, dat wordt smullen.

 

Bewaren