pannetje met groenten

Als ik groenten kook dan doe ik een groentebouillonblokje in het kookwater en dat levert een heerlijke bouillon op. De groenten vis ik eruit voor het eten van die dag, de bouillon bewaar ik in een pan. Wat doe ik daarmee?

Ik doe de groenten die eventueel overblijven in de pan. Ook groenten die iets te lang liggen en gerimpeld of slap zijn (zoals soms tomaten, paprika, bleekselderij, courgette, sperziebonen, worteltjes enz.) gaan erin. Zo heb ik altijd een mooie bouillon bij de hand om risotto te maken, pasta in te koken of rijst, quinoa of wat ik ook maak. Na een paar dagen staat er op de kookplaat of op het fornuis een pan met een heerlijke soep die je kunt aanvullen met bv. linzen, tomatenpuree of een paar preien. Die dag eten we soep, vrijwel gratis, supergezond, heel lekker en hij smaakt iedere keer anders. Is dit nieuw? Welnee mijn moeder en oma kookten net zo. Pas op voor zuur-, boeren- en andere kool want die kan je bouillon na een dag al bederven.

Recept 1
Puree van knolselderij

Een bijzonder cadeau

Nodig voor 2 personen: 1 knolselderij, scheut olijfolie, 2 groentebouillonblokjes, 1 liter water, pan van minimaal 2,5 liter inhoud. Je snijdt het wortelgedeelte van de knolselderij,  snijdt de knol in 4 delen en haalt de schil eraf zodat er witte stukken overblijven. Spoel deze even af onder de kraan omdat er zand aan kan zitten. Nu maak je er kleine stukken van. Zie foto hierboven. Zet de pan op het vuur met de olijfolie, het water, de bouillonblokjes en de stukken knolselderij, breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken totdat de stukken zacht zijn. Reken daarvoor ± 25 minuten. Schep de stukken knolselderij uit de pan, in een kom en pureer ze. Klaar om op te dienen bijvoorbeeld met een (vegetarische) burger en wat groene salade. En de bouillon die overblijft is overheerlijk voor de soep van deze week.

Heb je ook lekkere recepten?

Geef hieronder een reactie, of stuur mij een mailtje naar nicolette@nicolettedeboer.com en ik plaats hem op deze blog. Ik stuur je altijd een antwoord!