Auw, gisteren lag ik krom van de buikpijn en durfde ik geen 5 passen bij het toilet vandaan. Daarom de hele dag alleen gegeten en gedronken wat mijn lichaam als goed ervaart en vanmorgen alweer 7 km door het bos gerend.

Je lichaam is geen auto want jouw auto rijdt alleen op de geschikte brandstof en in je lichaam kun je van alles stoppen. Jouw prachtige lichaam zorgt er meestal wel voor dat het eten en drinken zonder problemen wordt verwerkt maar geef jij je lichaam ook de goede brandstof?

Goed voedsel

Meestal eten mensen wat zij lekker vinden maar wat jij lekker vindt dat is aangeleerd en als je een keer flink ziek bent geworden van eten dan eet je het daarna liever niet meer. Zo kun je ook wennen aan eten wat misschien beter is voor je lichaam.

Maar wat is dan beter?

Over voeding is nauwelijks bewezen wat echt gezond is. Er bestaan wel richtlijnen waarvan de belangrijkste is goed te kijken en luisteren naar je lichaam. Je ziet aan je lichaam of je er goed voor zorgt en of het de goede bouwstoffen krijgt. Heb je bijvoorbeeld over- of ondergewicht, diabetes type 2, gewrichtspijnen of vul zelf maar in, dan is het raadzaam om iets aan je voeding te doen. Ieder deskundig advies is prima maar alleen als jouw lichaam er goed op reageert. Het voedingscentrum doet pogingen om op hun site adviezen te geven maar als ik hun adviezen volg dan wordt ik ziek, zie het begin van dit stukje.

Medisch advies

Toen ik met buikklachten naar de huisarts ging kreeg ik metamucil dat is voor verstopping maar ik loop juist leeg. Enfin, die zakjes in de container gemikt en naar de maag- lever- darmarts gegaan, moest ik weer die zakjes bij de apotheek betalen want het is protocol om die bij darmklachten te geven. Ik werd er weer zo ziek van dat we op het punt stonden de spoedeisende hulp te bellen. Metamucil bevat 100 % vezels en die zijn nu net voor sommige mensen de boosdoener. Dus toedeledokie, de metamucil weer in de huisvuilcontainer.

Jij bent wat je eet

En wat voor jou goed is dat voel jijzelf. Mijn buiklachten zijn compleet weg als ik geen alcohol drink, ook niet dat ene glas per dag, matig met koffie ben, veel groenten, fruit, noten en koolhydraten eet, matig zuivel en vooral geen tarwegluten of andere vezels. Matig soja en peulvruchten maar de meeste vleesvervangers bevatten gluten en dat gaat dus niet. O ja, nog een wijsheid van mijn 88-jarige zeer bewust etende moeder:

Mijn moeder

Waar TE voor komt dat deugt niet, behalve voor TEVREDEN