e-bikes – Hip maar gevaarlijk

Meer doden op de fiets dan in de auto

Voor het eerst zijn er meer fietsers dan automobilisten omgekomen. Het aantal fietsers dat kwam te overlijden is behoorlijk gestegen. Met 206 doden is dat het hoogste aantal in tien jaar. Bij ruim een kwart van de dodelijke fietsongelukken is een fietser op een e-bike het slachtoffer Daarvan is weer driekwart 65-plusser (bron NOS.nl).

Ook ik heb er één. Mijn moeder van 87 jaar had een e-bike aangeschaft en vond het toch te eng want hij is zwaar en hij gaat hard. Zodoende staat mijn autootje nu groen uitgeslagen op de oprit en doe ik bijna alles op de elektrische fiets. Het gaat wel met vallen en opstaan…

e-bikes zijn hip

In 2017 werden er ruim 294.000 elektrische fietsen verkocht en de gemiddelde leeftijd van de e-biker wordt steeds lager, deze is nu 40 jaar (bron NRC). Het rijden op een e-bike heeft veel voordelen. Als ik vanuit Soest naar Amersfoort wil, wat de dichtsbijzijnde stad is, dan ga ik met de auto wat benzine en parkeergarage kost, of ik ga met de bus. Nu rijd ik er even snel naar toe, soms zelfs sneller dan met auto of bus, het kost niets èn ik beweeg! Als je de e-bike gaat inzetten voor afstanden die je daarvoor met het openbaar vervoer of met de auto aflegde dan fiets je dus wat kilometers weg.

een e-bike heeft veel voordelen want je beweegt en bespaart kosten voor openbaar vervoer of auto.

e-bikes gaan hard

Als mijn trapondersteuning aanstaat dan stopt bij een snelheid van 25 km/uur. Dat haal ik meestal wel en vervolgens fiets ik op eigen kracht door, mijn maximum snelheid was 33,6 km/uur. De nieuwe e-bikes gaan door tot 45 km/uur. Je gaat vaak sneller dan andere weggebruikers inschatten. Zeker op rotondes krijg je daardoor soms geen voorrang terwijl je die wel hebt en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Zolang er nog geen verkeersregels zijn voor de e-bike moet je daar voortdurend rekening mee houden.

e-bikes gaan hard daarom moet je op zo’n fiets voortdurend anticiperen op de andere weggebruikers, hebben zij jouw snelheid in de gaten?

je kunt er flink mee onderuit gaan

Op een e-bike moet je echt leren fietsen. Het zijn zware fietsen en je moet je evenwicht aanpassen aan de plek waar de motor zit. Neem maar eens een bocht als op bovenstaande foto. Ik heb nu nog last van de schouder waarop ik toen viel. Zo’n 10.000 e-bikers belanden jaarlijks bij de Spoed Eisende Hulp. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) vindt dat ‘e-bikers’ zouden moeten worden verplicht een valhelm te dragen. Vooral ouderen lopen vaak ernstig letsel op als ze een ongeluk krijgen.

het vergt behoorlijk wat evenwichtsgevoel om goed te sturen op de fiets. Het is handig om rustig te oefenen of daarvoor een cursus te volgen.

Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, dan wil  je nooit meer anders!

Bewaren

Vorige

Nee zeggen, waarom moet ik dat zo vaak doen?

Volgende

Loopschoenen gooi je gewoon niet weg

  1. Thea Brand-van Dasselaar

    Deze beschrijving klopt helemaal!! Oergevaarlijk en bovendien bouw je er geen conditie mee op( tenzij je heel hard gaat ,wat ik een enkele keer doe)
    Maar je pakt de e-bike veel sneller in plaats van de auto……en dus ben je wel meer in beweging en dat is dan weer gunstig!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén