Levenslessen van mijn vader

Frieda van Dijen, vriendin en ervaren levenscoach, vertelt hoe levenslessen van thuis een valkuil werden in haar verdere leven…

De wijze levenslessen van mijn vader heb ik als kind heel anders geïnterpreteerd. In plaats van “leef nooit een beetje…”, hoorde ik mijn vader zeggen “je moet de beste zijn”. Zo ontwikkelde ik een perfectionistisch karakter, wilde dat mijn vader trots op me zou zijn en deed er alles aan om het juiste te doen. Ik wilde net als ieder kind gezien worden en deed dat door uit te blinken.

Ik besloot dat je wordt gezien door wat je doet en niet zozeer om wie je bent.

Ik werd er ziek van

De druk die ik onbewust op mezelf legde maakte mij ziek. Ik kreeg lichamelijke klachten zoals astma, psoriasis, migraine en allergieën. Ook kreeg ik darmklachten en artrose waardoor ik lange tijd op krukken door het leven ging. Het niet kunnen voldoen aan mijn eigen hoge verwachtingen heeft me langzaam uitgeput.

Ik was de persoon geworden die ik dacht te moeten zijn.

Ik snakte naar lucht en vrijheid

Al mijn ervaringen toetste ik aan mijn besluit. Hoe ik omging met mijn man, mijn kinderen, het gezinsleven, vrienden, ballet, sport, mijn relaties. Ik was zonder dat ik er erg in had mijn eigen gevangenisbewaarder geworden, een vermorzelde vlinder die snakte naar lucht en vrijheid.

Het MindBody Syndroom gaf mij inzicht

Jarenlang heb ik op allerlei manieren de antwoorden buiten mezelf gezocht in de vorm van therapieën, workshops en cursussen. Alle pogingen hielpen steeds een beetje maar nooit helemaal. Totdat ik me ging verdiepen in het MindBody Syndroom, daar kwam alles bij elkaar. Het inzicht in de relatie tussen onderdrukte emoties en lichamelijke klachten. Ik heb me, weet ik nu, altijd laten leiden door ziekte en pijn en door de gedachte nooit genoeg te zijn.

Lijden is een onbewuste keuze van het brein. Je brein wilt je beschermen en creëert daarom pijn en ziekte als afleiding om bedreigende, pijnlijke emoties niet te hoeven voelen.

Inzicht waarmee ik ook jou kan helpen

Met mijn kennis van het MindBody Syndroom en jarenlange coach-ervaring begeleid ik je naar persoonlijke vrijheid. Korte trajecten met oefenen, geloven, vertrouwen, doorpakken en tenslotte het inzicht krijgen dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes in het leven.

Je bent zelf de verandering.

Tot zover het verhaal van Frieda. Meer weten over het Mindbody Syndroom? Kijk op www.friedavandijen.nl

Lees ook Verborgen emoties leiden tot pijn | Het Mindbody Syndroom

Frieda van Dijen

Verborgen emoties leiden tot pijn

Opgekropte gevoelens, nooit uitgesproken emoties, onverwerkte teleurstellingen, jeugdtrauma’s, geen nee kunnen zeggen, altijd klaarstaan voor een ander. Komt je dat bekend voor? Maar weet je ook dat deze vaak de basis zijn van lichamelijke klachten? Volgens Frieda van Dijen een Mindbody Syndroom. Wat is het en wat doe je er aan?

Meer lezen

‘Dry january’, Nicolette drinkt niet meer

Leuk! Te gast geweest bij Nieuwsweekend op NPORADIO1 voor een interview over stoppen met alcohol.

‘Dry january’ wat zoveel betekent als de hele maand januari geen alcohol drinken. Dat doen inmiddels zoveel mensen dat een Britse universiteit onderzocht wat de effecten ervan zijn. 800 mensen namen deel aan het onderzoek en wat blijkt… Tot in augustus drinken deze mensen minder. Ze zijn daarna minder vaak dronken. Bovendien zijn ze minder zwaar.

In het verleden deed ik vaak mee met dit soort periodes van ascese, maar slaagde nooit. Totdat ik 3 jaar geleden aan een laatste poging begon. Sindsdien drink ik niet meer….

Beluister hier het interview.

 

Drinken denken voelen doen

55-plussers en stoppen met alcohol

De wijn staat hier altijd koel, iedereen weet dat je bij ons kunt binnenvallen voor een hapje, een drankje en een goed gesprek…

Meer lezen

e-bikes – Hip maar gevaarlijk

Meer doden op de fiets dan in de auto

Voor het eerst zijn er meer fietsers dan automobilisten omgekomen. Het aantal fietsers dat kwam te overlijden is behoorlijk gestegen. Met 206 doden is dat het hoogste aantal in tien jaar. Bij ruim een kwart van de dodelijke fietsongelukken is een fietser op een e-bike het slachtoffer Daarvan is weer driekwart 65-plusser (bron NOS.nl).

Ook ik heb er één. Mijn moeder van 87 jaar had een e-bike aangeschaft en vond het toch te eng want hij is zwaar en hij gaat hard. Zodoende staat mijn autootje nu groen uitgeslagen op de oprit en doe ik bijna alles op de elektrische fiets. Het gaat wel met vallen en opstaan…

Meer lezen

Wij trekken een hele dikke streep, met punt!

Zo, zei de jonge revalidatie-arts in Meander Amersfoort. Het gaat goed met u. Wij zetten een dikke streep onder de afgelopen periode. En hij maakte het gebaar erbij op zijn bureau…

Meer lezen

Kraanwater wil ik, gewoon kraanwater!

Waar we ook wat gingen drinken of eten in de Franse Alpen we kregen meteen een karaf kraanwater voor ons neergezet. Kom daar in Nederland eens om…

Meer lezen

Waarom eten Nederlanders minder vlees?

Eten Nederlanders eigenlijk wel minder vlees? Niet vergeleken bij de 50-er en 60-er jaren toen de porties kleiner waren en fast food nog niet bestond…

Meer lezen

Pieterpad van Braamt naar Millingen a.d Rijn

Pieterpad, van Braamt naar Millingen a/d Rijn

Etappe 3, 24 km, Pieterpad II, negende druk, Nivon LAW 9II. Deze etappe hadden wij uitgesteld tot in april in verband met het veer Pannerden-Millingen dat vanaf 1 april vaker vaart: 1 keer per uur en op zonnige dagen zodra er wachtenden zijn.

Meer lezen

Preisoep

Preisoep, lekker, reinigend en vochtafdrijvend

Het is eigenlijk een bouillon. Ik heb het basisrecept gehaald uit het boek “Waarom Franse vrouwen niet dik worden”. Sindsdien is de preisoep bij ons thuis een vrijwel wekelijks terugkerende, gezonde en warme opkikker.

Meer lezen

Page 1 of 5

Cees & Nicolette