De dopaminevreters, de foppers, de verslavende dopamineversterkers, je weet meestal niet hoe groot de belangen van de industrie zijn om jouw dopamine-niveau te manipuleren. Het perfecte dopamine-gehalte is 100%. Daarboven raak je ontregeld.

3 dopaminefoppers

Nicotine

De sigaret is zo ontwikkeld dat je uitkomt op 200% dopamine verhoging per stuk. Niemand die begint te roken, overziet dat dit verslavend en destructief gedrag is. 200% dopamine verstoord jouw natuurlijk evenwicht. Er ontstaat direct nadat je de sigaret uitdooft een gebrek aan dopamine, dat je alleen kunt opvangen met een nieuwe sigaret. Je bent verslaafd! De fabrikant heeft zijn doel bereikt.

Alcohol

Door alcohol wordt er ook extra dopamine afgegeven. Sommige mensen kunnen dat hanteren en herstellen vanzelf weer hun dopamine-balans. Bij een (tijdelijk) minder goed functionerend beloningscentrum in de hersenen zal het innemen van alcohol extra dopamine vrijmaken en kom je ook boven de 100%. Bij regelmatig gebruik zal alcohol blijvende veranderingen in je brein veroorzaken:

  1. Door de alcohol neemt het aantal dopaminereceptoren in je hersenen af en
  2. ze worden minder gevoelig voor alcohol.
  3. Hierdoor zal je meer moeten drinken om het oorspronkelijke effect nog te kunnen voelen. Je bent verslaafd! De producent heeft zijn doel bereikt.

Suiker

Voor het brein ligt suiker dicht tegen alcohol aan. Maar suiker veroorzaakt ook bij langdurig gebruik geen blijvende veranderingen in het brein. Dus in die zin is suiker geen verslavend middel. Pak je een andere definitie voor verslaving namelijk dat een verslaving een onweerstaanbare drang is dan valt suiker daar wel onder.

Suiker, zoetjes en andere kunstmatige zoetstoffen verlagen het niveau van dopamine in je hersenen dus snak jij naar meer! Let vooral op de verborgen suiker en zoetstoffen in light producten! Wees alert bij frisdrank, energiedrankjes, voedsel uit flesjes, zakjes en blik, bewerkt voedsel en kant-en-klaar voedsel. Allemaal foppers vol glucose en fructose die jou een suikerverslaafde maken! De fabrikant is tevreden.

Er zitten adders onder het gras. Je maag wordt gevuld maar je verlangen blijft!

Maak je brein krachtig

Doorzie de foppers. Dopamine beloont ons als we toegeven aan onze werkelijke behoeften. Wanneer je voor een uitdaging staat werkt dopamine als een overlevingsmechanisme. Wij zijn niet gemaakt voor een permanente dopamine high. Als je teveel dopamine krijgt zoals bij roken, drinken en veel zoetigheid dan ga je alleen je eigen geluk najagen, gedreven door verslaving, hebzucht en lust. Het ironische is dat dopamine je motivatie regelt. Daarom is het zo moeilijk om een verslaving te stoppen. Deze middelen zorgen ervoor dat je motivatie op een heel laag pitje staat.

Actie voor dag 9:

  • Doorzie jouw foppers
  • Download hier het formulier ‘Mijn foppers’ print het en schrijf jouw foppers op!

 

Dit is stap 9 van de 40 van het 40-dagen Fitplan.
Heb je de vorige gemist of wil je naar één van de eerdere?
Ga dan naar: stap 1 | stap 2stap 3 | stap 4 | stap 5 | stap 6 | stap 7 | stap 8 |