Lichaam en geest sturen elkaar in de hersenen aan via de neurotransmitter dopamine. Dopamine heet ook wel het ‘motivatie molecuul’ omdat het werkt in je plezier- en beloningssysteem.

Met voldoende dopamine in je brein voel jij je vol levenslust en ben je gefocused, productief en gemotiveerd. Dopamine stelt je in staat om te plannen en impulsen te weerstaan zodat jij je doelen kunt bereiken en een volwaardig leven leidt.

Fijne gedachten worden werkelijkheid.

Dopaminetekort

De symptomen van dopaminetekort zijn minder fijn: oververmoeidheid, overspannenheid, gebrek aan energie, gebrek aan wilskracht, verminderde motivatie, gevoeligheid voor verslavingsgedrag, slaapproblemen, stemmingswisselingen, laag libido, lichamelijk contact mijden, gebrek aan concentratie, depressie en uitstelgedrag.

Dopamineverhogers en dopaminevreters

Het dopamineniveau in jouw brein bepaalt voor een groot deel je gedrag. Heb je weinig doorzettingsvermogen of weinig wilskracht dan kan dat liggen aan een laag dopamineniveau in je hersenen.

Ik ben gaan onderzoeken of je ook zelf je dopaminespiegel kunt beïnvloeden. Dat kan goed. Zo kan jij je eigen motivatie sturen! Ons prachtige lichaam en brein zijn ingesteld op overleven. Acties die ons helpen om te overleven ervaren wij doorgaans als plezierig, denk aan eten, drinken, bewegen, sex en slapen. Deze acties voeren we uit met ons lichaam en meteen neemt het dopamine niveau in het brein met 50-100% toe.

Dingen die wij fijn vinden maken onze motivatie groter. Dit zijn onze dopamineverhogers. Nare dingen zoals stress, ziekte, verkeerde gewoonten en verslavingen verlagen het dopamine niveau drastisch. Stress, ziekte, verkeerde gewoonten en verslavingen zijn dopaminevreters!

Actie voor dag 5:

 

 

P.s: Dit is stap 5 van de 40 van het 40-dagen Fitplan.
Heb je de vorige gemist? Ga dan naar: stap 1 | stap 2stap 3 | stap 4 |