Mediteren leidt tot een fijner en gezonder leven zonder stress. Met deze meditatie maak je er een gezonde dagelijkse gewoonte van. Als je geest rustig is dan lukt alles beter…

Onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, straal je uit naar anderen.

Meditatie in 5 stappen

Vooraf: kies een favoriete houding, zittend of liggend. Zorg dat je niet wordt afgeleid, dat je comfortabel ligt en het niet koud krijgt.

Neem minstens een half uur de tijd. Geniet van de rust en onstpanning die je nu ingaat. Voel bewust je ademhaling, dat kan heel eng zijn omdat je soms zo’n gejaagd gevoel hebt dat jij je hart hoort bonken maar dat geeft niet. Als je daar zo lekker zit of ligt dan wordt je adem rustiger, dat gaat vanzelf. Je kunt je handen op je buik leggen, onder je navel, je ademhaling wordt als vanzelf daarnaar toegestuurd en dan voel jij je rustiger worden. Doorloop de volgende 5 stappen:

Stap 1, de roedel wilde dieren. 

Als er in de roedel zieke dieren zijn, dan worden ze achtergelaten want de roedel moet door.

Meditatie: Voel je lichaam, voel de pijn, pijntjes of ongemakken en stuur ze weg. Jij bent als de roedel die doorgaat, pijn en ziekte laat je achter.

Stap 2, de tijger

Meditatie: Stel je voor dat jij alleen in een woud loopt en dat er opeens een tijger voor je staat. Het is een roofdier, word jij zijn prooi? Welnee, de kracht zindert door je lichaam, je ogen kijken hem recht aan, je lichaamshouding wordt groot, je maakt je breed en je voelt je enorm sterk, je belager druipt af.

Van die tijger kan je iets maken waar je last van hebt. Bijvoorbeeld lichamelijke ongemakken of een ziekte. Zo’n meditatie helpt dan zo goed, jij bent niemands prooi! Jij bent sterk.

Stap 3, de zonderling

Meditatie: Jij bekijkt alles vanuit je eigen blik en vergeet de druk van de samenleving. Wat doe je en wat wil je echt? Hou dat vast.

Stap 4, het water

Meditatie: Stel je voor dat je hele lichaam uit water bestaat, het komt bij je hoofd naar binnen en verdwijnt bij je voeten. Je bent zo fris en helder als louterend water.

Stap 5, de lucht

Meditatie: Nu waait er lucht door je heen. Vanuit je hoofd door je hele lichaam. Je voelt je zo opgelucht en blij.

Einde van de meditatie
Kom rustig bij en geniet nog even van de ontspanning van lichaam en geest. Als je niet gewend bent om te mediteren en je ligt te denken aan wat je nog allemaal moet doen of je valt in slaap, dan geeft dat niets. Je wordt er steeds handiger in. Op het laatst kan je in een wachtkamer of in een volle trein mediteren.

Andere oefeningen:
Spierontspanning
– Buikademhaling

Actie voor dag 11:

  • Doe deze 5-staps meditatie iedere dag minimaal een half uur.

 

 

Dit is stap 11 van de 40 van het 40-dagen Fitplan.
Heb je de vorige gemist of wil je naar één van de eerdere?
Ga dan naar: stap 1 | stap 2stap 3 | stap 4 | stap 5 | stap 6 | stap 7 | stap 8 | stap 9 | stap 10 |