Doen

Gestopt met alcohol

Zomaar ineens gestopt met het drinken van alcohol. Het bevalt me prima! Stoppen is veel makkelijker dan minderen omdat je geen discussie met jezelf of met anderen hoeft te voeren…

Gestopt met alcohol, ik ben er zelf nog het meest verbaasd over. Mijn omgeving ook en het regent complimenten: ‘Ik vind het knap zoals je er mee omgaat’! Maar het is niet knap, als je weet hoe het zit dan stop je vanzelf.

Voor ieder verslavend gedrag of product geldt dat na een periode van minderen je gebruik explosief toeneemt.

Alcohol, ga niet minderen!

Ga nooit minderen met iets waarvoor je gevoelig bent. Als je op wilskracht het nemen van een product waar je naar hunkert uitstelt dan wordt dat middel steeds aanlokkelijker. Voor ieder verslavend gedrag of product geldt dat na een periode van minderen je gebruik explosief toeneemt.

Neem de internetsites over minderen en stoppen niet serieus

Zij hanteren vrijwel allemaal gedragstherapie, toevallig mijn vak maar bij verslavingen werkt het niet. Zo moet je een lijstje maken met redenen om te stoppen. En worden als positieve zaken van het minderen of stoppen vreselijke ziektes genoemd waarop de kans dat je ze na het minderen krijgt veel kleiner is. Echt, ik had bijna een fles witte wijn opengetrokken toen ik net al die sites weer even doornam. Enge ziektes noemen dat geeft stress en wat doet iemand die regelmatig drinkt, als hij stress ervaart? Juist, diegene weet heel goed wat direct ontspanning geeft…

Die sites benaderen minderen met alcohol logisch

Maar een verslaving is niet logisch en zolang je een verslavend middel logisch benadert ben je er niet vatbaar voor. Maar heeft een middel jou in de tang, ben jij enigszins de controle kwijt, dan heb je niets meer aan logica.

Maar wij zijn toch geen alcoholisten?

We liggen inderdaad niet in de goot en we nemen volwaardig deel aan het maatschappelijk leven. Maar wat bezielde die vriend toen hij mijn verjaardagsfeest als vervelend betitelde omdat hij de BOB was? Waarom wil ik altijd bijtijds naar huis, misschien omdat ik thuis nog even kan drinken? Waarom hebben wij altijd wijn in huis? Zomaar wat opmerkingen die je misschien geen alcoholist maken maar wel tekenen van afhankelijkheid zijn.

Stoppen vraagt om een totaal andere mindset

Alcohol lijkt te ontspannen maar het geeft juist stress. Pas toen ik alle logica, al mijn gedachten over wel of niet drinken losliet en volledig in mijn gevoel opging, kwam er een rust in mijn lichaam en geest die ik nooit meer zal vergeten. Ik voelde een kracht veel groter dan mijzelf die me optilde en die mij bij moeilijkheden draagt.

Zweverig? Inderdaad maar liever ben ik zweverig door mijn gedachten dan door de alcohol.

imageLees ook het artikel ‘Drinken, denken, voelen en doen‘ waarin mijn gevoel, mijn intuïtie, mijn geloof in de toekomst, vertellen dat alcohol niet meer bij me past.

 

  1. Marijke

    Nicolette (zo heet mijn zusje ook), dank! Jij bent het zetje dat ik nodig had..ik stop ook en wel nu. Het is zó herkenbaar, beetje minderen, door de week niet, afvallen, aankomen, nou eentje dan, maar wel in een groot glas. Van de week wandelde ik een stuk om berenklauwen te plukken. Al kletsend merkte ik dat ik liep te hijgen. Geen conditie terwijl ik elke dag met de hond wandel. Overgewicht en drinken, ik ben er klaar mee. Nogmaals dank,Nicolette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette

Naar boven