Ooit gaf iemand jou een groene pil. Misschien was het je moeder die je wilde troosten maar meestal gebeurt het in een groep. Je staat bij wat vrienden of vage kennissen en er worden groene pillen uitgedeeld.

Natuurlijk neem je er ook eentje want hij ziet er fris en vrolijk uit en de mensen om je heen zijn blij. Je slikt de groene pil door en dat was dat. Je merkt er eigenlijk niets van.

De verslaving

Enige tijd later ben je weer ergens waar groene pillen rond gaan. Automatisch neem je er een en je merkt er zo weinig van dat je er nog een neemt.

Dan komt er een moment dat je bij een groep bent waar geen groene pillen worden uitgedeeld. Dat is toch wel kaal en je gaat op zoek naar iemand die misschien toch een groene pil voor jou heeft. Je vindt iemand en vraagt hem meteen hoe jijzelf aan de groene pillen kan komen. Hij geeft wat verkoopadressen door, huh, is het zo makkelijk? Dat heb je nooit geweten.

Het is nu een kleine stap om een regelmatige gebruiker te worden. In het begin deed de groene pil je niets maar nu ervaar je een leegte als je hem niet neemt en een weldadig, warm gevoel als je een groene pil neemt.

Je bent afhankelijk van de pil geworden en je denkt dat jij scherp, alert en tegelijkertijd relaxt bent als je een pil neemt. In feite ben je alleen ontwenningsverschijnselen aan het opheffen en dan nog, het niveau dat je voor de eerste groene pil had, zul je niet meer bereiken, je bent verslaafd.

De groene pil staat voor alles wat je verslavend kunt noemen. Alles waarover jij de controle verliest en dat je moet nemen om je eventjes beter te voelen.

Waarom de groene pil?

Nou, als je met het gebruik van iets moet of wil stoppen, bijvoorbeeld met het gebruik van suiker, dan gaat dat vaak je leven beheersen en denk je er veel te veel aan. En wat doet het brein als je het de opdracht geeft om ergens NIET aan te denken, juist ja, je blijft eraan denken. Denk maar terug aan de bekende roze olifant waar je niet aan mag denken en die je dus meteen voor je ziet. Vandaar dat het handig is om niet aan de stof en de producten die je NIET mag te denken maar daarvoor iets neutraals te nemen, bijvoorbeeld de groene pil.

Als ik bijna bezwijk voor een glas Pinot Grigio dan denk ik oei dat is mijn groene pil en die wil ik helemaal niet. Echt het helpt!