Alcohol

Alcohol in het nieuws

Alcohol is in het nieuws! Er is een boek en er zijn reacties van journalisten. Er is een advies van overheidswege en er is een heuse ‘dranklobby’.

Deze week verscheen het boek ‘Op je gezondheid? – over de effecten van alcohol’ van psychiater René Kahn. Zaterdag schreef Pieter van den Blink in de Volkskrant daar een pakkend artikel over. Een week later vindt nrc.next dat (overheids)betutteling niet leidt tot verantwoord alcoholgebruik en publiceert zij de mening van Tanja van Bergen.

Ik drink niet meer

Ik drink niet meer. Hou er toch over op! Dat is de titel van het artikel van Tanja van Bergen in nrc.next (8 & 9 oktober 2016). Haar quote:

Wie in Nederland besluit alcohol te laten staan, heeft in bijna elk gezelschap iets uit te leggen, Tanja van Bergen.

Het klopt! Iedereen die stopt met roken krijgt loftuitingen maar iemand die te kennen geeft geen alcohol te drinken heeft iets uit te leggen. Ik heb al een scala aan escape technieken zijnde: ‘Ik ben de bob’, ‘Het glas bubbels aanpakken en ergens terugzetten of hoppa de inhoud in de plantenbak’, ‘Sorry, opdracht van de huisarts, medisch dingetje’ of ‘Ben aan het trainen voor de marathon’ en ‘Ga echt even voor sport’. Ze werken allemaal behalve de waarheid en die is dat ik niet wil drinken.

 Vrienden denken dat ik het moeilijk heb

Zo lief. Maar ik ben zo intens blij met deze keuze! Alcohol trekt. In Frankrijk waar wij vaak verblijven, koop je bij de SuperU, de wijn per 5 liter in een doos met tap. Je ziet niet hoeveel je drinkt en de rosé drink ik daar als limonade. Maar nu dus niet meer!

Alcohol is te vergelijken met tabak

Het zijn middelen met een hoog gezondheidsrisico en met een hoog verslavingsrisico. Die sociaal geaccepteerd zijn en waarvan het gebruik niet strafbaar is. En waarvan het gebruik gestimuleerd wordt door een machtige industriële lobby.  De Opiumwet kent 2 lijsten. Op lijst 1 staan drugs met een onaanvaardbaar risico (zoals cocaïne, amfetamine, XTC, heroïne en LSD). Op lijst 2 staat de hennepplant waar hasj en wiet van gemaakt wordt.

Dit zegt mijn gezonde, drugsvrije en alcoholvrije verstand

Opiumwet? Wie gebruikt er opium? En zijn lijst 1 en lijst 2 niet hopeloos verouderd? Waaronder vallen de chemische drugs als GHB, Ketamine en partypret pillen? Waarom staan tabak en alcohol er niet in?

De conclusie

 • Overheden en deskundigen lopen aangaande wetten een eeuw achter.
 • Lijst 1 en lijst 2 vragen om herziening.
 • Laat de overheid stoppen met de dubbele moraal aangaande alcohol.
 • Een nietsontziende lobby aangaande het gebruik van suiker, tabak en alcohol is goed voor het spekken van de staatskas.
 • Wij burgers worden genaaid/bedrogen/gepakt/onwetend gehouden…

En wil jij drinken? Prima, ik doe gezellig O.0 % met je mee

Zie ook:
Gestopt met alcohol
1e feestje zonder alcohol
Drinken, denken, voelen en doen

Alcoholvrije Mojito van Bas

Jett Rebel bedankt voor je woorden


Bewaren

Vorige

Yvette van Boven’s pompoenpastei

Volgende

Boer Boris gaat naar Oma

 1. M.J.Straatman

  Ik ben ook noodgedwongen gestopt met drinken van wijn, doordat ik nu medicatie heb, waarbij je voorzichtig moet zijn met alcohol. En als dat zo is, dan drink ik ook niets waar alcohol in zit.
  Ik ben wel 5 kilo afgevallen en ik doe yoga en wandel iedere dag in het groen. Heerlijk om niet meer te drinken. Heel soms mis ik het nog wel, maar dan moet je afleiding zoeken of aan iets anders denken, bij voorkeur aan iets leuks of liefs. En dan neem je een lekker kopje kruidenthee. Gezond en ook heel lekker.
  Dat is mijn ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door & Thema gemaakt door