0.o procent

1e feestje zonder alcohol

1e feestje zonder alcohol voor mij is achter de rug. Bij ons thuis dus kocht ik allerlei O.0% drankjes. En wat gebeurde er? We kwamen O.0% tekort en bleven zitten met de wijn en het gewone bier…

De jarige werd 88 jaar, de jongste aanwezige was haar achterkleindochter van 8 maanden. Daartussen waren alle leeftijden aanwezig en toen viel een drankpatroon op.

Jongeren drinken minder dan ouderen

De 10-ers drinken niets, de 20-ers niets tot matig, de 30-ers en 40-ers meer maar zij omarmen de trend om alcoholvrij te drinken, zij reageren zo makkelijk: ‘Mam, je hebt een trend gezet!’. De 50-plussers drinken lekker door, aan hen moet ik uitleggen waarom ik gestopt ben en zij vinden het minder gezellig. Vond ik eigenlijk eerst ook wel, als ‘partners in crime’ kun je heerlijk doorzakken.

Mam, je hebt een trend gezet!

Maak een feest van drinken zonder alcohol

In mijn alcoholvrije periodes kwamen we ook op feestjes maar was er soms alleen gekoelde frisdrank of alcoholhoudende drank. Na het 4e glas lauw water uit de kraan had ik het dan wel gezien. Maak een feest van alcoholvrije drank, serveer het gekoeld en met aandacht voor glaswerk en entourage. Hup de waterkan op tafel met zomerfruit, citroen of verse munt erin zodat je verse limonade hebt. Diverse flessen en kannen met plat water of met bubbels. Aanmaaklimonade erbij. Jillz O.0%, Radler van allerlei biermerken, Wieckse Witte O.0%, op ons feestje nieuwe stijl vloog het allemaal weg.

Skihelmen en stoppen met alcohol

30 jaar geleden was ik 30 jaar, skihelmen bestonden nog niet. In één generatie is dat volledig omgekeerd: in alle kinderskiklasjes zijn helmen verplicht, 20-ers, 30-ers en 40-ers dragen ze vrijwel allemaal. Als we nu nog mensen zonder helm op de pistes zien dan zijn het meestal 50-plussers. Vinden 50-plussers het soms moeilijker om veranderingen te accepteren? Zowel als het gaat om veiligheid als om het niet drinken van alcohol?

DWDD

Gisteravond zag ik Jelte Tuinstra, artiestennaam Jett Rebel, 25 jaar en al 7 jaar aan de drugs, in De Wereld Draait Door zeggen dat hij sinds 2 maanden helemaal clean is, geen drugs en geen alcohol. ‘Saai’ reageerde tafeldame van DWDD Hanneke Groenteman, 77 jaar oud. Herken jij jezelf in zo’n opmerking? Is iemand die geen alcohol of drugs (meer) gebruikt saai of ongezellig? 

Ons familiefeest was super! En zeker niet saai, sober of ongezellig! Het draait om de mensen, niet om de alcohol.

  1. Marius

    Ik heb altijd een fles kraanwater in de koelkast staan met dit weer. Heerlijk!

    Op feestjes waar ik niet hoef te rijden vind ik een pilsje heerlijk. Echter moet ik meestal rijden en heb ik er helemaal geen moeite mee om aan “spa rood” te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cees & Nicolette

Naar boven