Het zijn barre tijden. Het Coronavirus waart rond. Ik denk dat niemand ontsnapt aan de gevolgen. Terwijl ik dit schrijf meldt een liveblog: ‘Ruim honderd nieuwe Nederlandse sterfgevallen door Covid-19 gemeld.’

De vliegende kreeft lag al bij de drukker toen het Coronavirus van zich liet horen. Toch lijkt het ervoor geschreven. De angst, de ontreddering maar ook de saamhorigheid, de prachtige nieuwe ideeën die ook meteen worden uitgevoerd. Crisis is crisis, wat de oorzaak ook is. En wij mensen zijn buigzaam, liefdevol en blijmoedig.

‘De vliegende kreeft’ over hoop, herstel en gezondheid

Aangaande mijn nieuwe boek geef ik enkele fragmenten weer. Nu uit deel 2 dat over ‘herstel’ gaat. Deze week heb ik veel aan dit deel gehad. Ik vond troost in mijn eigen boek, ik hoop jullie ook want dat is de reden dat ik schrijf. Door ervaringen van mijzelf en van de mensen die hun belevingen met mij delen kon ‘De vliegende kreeft‘ ontstaan en iets voor mensen betekenen.

Focus op dat wat je leven de moeite waard maakt. Een heldin staat één keer vaker op dan ze gevallen is.

Klaverblad fitplan

Het klavertje vier
Jij brengt geluk.
Jij bent als een klavertje vier.
Jij bent op je best als je blaadjes even groot zijn.
In volmaakt evenwicht schitter je iedereen toe.
Eén blaadje is je lichaam.
Eén blaadje is je geest.
Eén blaadje is je verstand.
Eén blaadje is je gevoel.
Samen zijn ze jou.
Een compleet mens.
Een uniek mens

Het klaverbladmodel

Lichaam, Geest, Gevoel en Verstand zijn delen van ieder mens. Je voelt je goed als je welzijn en balans ervaart op alle vier de delen. De vier blaadjes van het klaverblad vloeien in elkaar over en smelten samen in het hart.

Je lichaam 

Het lichaam krijgt de meeste aandacht in een mensenleven. Anders dan gevoel, geest en verstand is het lichaam zichtbaar. Hoe het met je gaat is aan je lichaam af te lezen. Veel aandoeningen kan je zien. Medische diagnoses en de behandelingen spelen zich grotendeels af op lichamelijk vlak.

Je geest

De geest waakt over de liefde. De liefde voor de mens en de liefde voor de natuur. De geest is je innerlijke stem. Het is jouw verwondering over het leven. De geest geeft je dromen waarin alles mogelijk is. 

Je verstand

Na lichaam is verstand het deel van de mens dat het meest wordt gebruikt. Verstand is gericht op de toekomst. De kans om nu een doel te bereiken. Carpe diem, Pluk de dag. Eenmaal verleden tijd, is de kans verdwenen. 

Je gevoel 

Het gevoel is de liefde voor jezelf. Alleen vanuit die liefde kun je houden van andere mensen en van de natuur. Ieder mens wordt geboren met die liefde voor zichzelf, het is een automatische innerlijke beleving. 

De krassen van het leven knagen aan die liefde voor jezelf. Dat wordt meestal pas zichtbaar in lichamelijke reacties zoals huilen of verstenen, afvallen of aankomen, agressie of lethargie. Emoties beïnvloeden onmerkbaar je gedachten, ze kunnen stress veroorzaken en emotionele eenzaamheid. Dit deel van de mens heeft meer aandacht nodig dan het nu meestal krijgt’.

In het boek ‘De vliegende kreeft’ werk ik het klaverblad model verder uit.

Zoek je pijn en vind balans

Als er chaos om je heen is dan is er meestal geen balans in alle vier de delen. Ben je in deze tijd uit balans dan kun je met het klaverblad kijken waar de pijn zit. Zijn het teveel emoties zo als angst of onzekerheid? Is er teveel verstand? Draait alleen om je lichaam en de pijn? Of vlucht je in spiritualiteit? Pak het klaverblad erbij, kijk hoe de verhoudingen liggen en pas die indien gewenst aan. Ik doe dat iedere ochtend even in bed en probeer de dag daarna zo evenwichtig mogelijk te beginnen.

Sterkte allen,
Nicolette de Boer

De vliegende kreeft, over de impact van mantelzorg op naasten

De vliegende kreeft, het boek
Bestellen en 5 dagen later in huis.
Naar wens gesigneerd.
€ 12,95

De vliegende kreeft, het Ebook
Als Ebook direct downloaden en lezen op e-reader, smartphone of computer. € 4,95